Vabilo na strokovno ekskurzijo – “Prelepa Gorenjska”

21.3.

Program:

Grad Strmol – v Cerkljah na Gorenjskem je bil nedavno z evropskimi sredstvi v celoti obnovljen grad Strmol. Dolgo je slovel kot en izmed najimenitnejših, predvsem pa dobro ohranjenih protokolarnih objektov. A bolj kot to, da bo tudi v prihodnje namenjen protokolarni dejavnosti, razvnema duhove polpretekla zgodovina gradu, ki je povezana z lastnikom Radom Hribarjem in njegovo ženo Ksenijo.

Grad Strmol

Grad Brdo – Renesančni grad Brdo je bil zgrajen že v začetku 16. stoletja. V njem so bivale slovite plemiške družine, še posebej sta pomembni rodbina Zois in družina Karadžordževič, ali po drugi svetovni vojni maršal Josip Broz Tito, ki je grad uporabljal kot poletno rezidenco. Grad je tudi kasneje gostil predsednike, kralje in diplomate. Danes je grad znan predvsem v svoji dediščini. Tu hranijo bogato zbirko kipov in slik slovenskih slikarjev in kiparjev, posebno zbirko preprog, ki jih je maršal Tito dobival v dar, v grajski knjižnici pa hranijo Biblijo.

Brdo

13.00 – 15.00 odmor za kosilo (Kranj, gostilna Stari Mayr v starem mestnem jedru)

Gorenjski muzej Kranj – grad Khislstein in mestna hiša – razstavi Prelepa Gorenjska in Železna nit

prelepa gorenjska

Nova stalna razstava Prelepa Gorenjska je zasnovana kot sprehod skozi čas v dvanajstih epizodah v prvem nadstropju in na podstrehi. Razstavne zgodbe o Gorenjski in ljudeh pripoveduje več kot 1300 muzealij, vsebino posameznih sob povzemajo izbrani verzi iz Prešernovih poezij in ljudske pesmi. Muzejsko pripoved o Prelepi Gorenjski oživljajo zvočni prostori, številne fotografije in številni dokumentarni in igrani filmi. Razstava Prelepa Gorenjska je poklon deželi in ljudem. Je pa tudi klic k srčnosti, da skrbno ohranjamo, kar smo prejeli od prednikov.

Razstava Železna nit: v želji, da bi obdržali živo vez med pokrajino, iz katere se je v tisočletjih izvil človek smo poleg izjemnih fosilnih najdb rib in mamuta z Bobovka ter bizona z Leš pripravili tudi vpogled v geološke plasti, ki so nastajale skozi milijone let. Srčika razstave so najdbe iz staroslovanskih grobov iz Kranja in Bleda. Med največja odkritja zadnjega časa sodita razkošna oprema in orožje z Bašlja, ki dokazujeta obstoj plemenske aristokracije kneževine Karniole. Razstavo dopolnjuje mojstrska maketa Ivana Selana, ki prikazuje mesto Kranj z najbližjo okolico iz časa tik pred drugo svetovno vojno. Na njej so svetlobno označena arheološka najdišča.

Odhod  7.30 (zbirno mesto KC Litija)

Povratek: od 18.00 – 18.30

Cena: 38 € – v ceno vključene vse vstopnine, kosilo in prevoz.

Zaradi omejenega števila udeležencev  je prijavo potrebno potrditi s kotizacijo 15€, ki jo poravnate v Kulturnem centru Litija ali po dogovoru. Preostanek boste poravnali na avtobusu.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka, 17. marca 2014

po elektronski pošti  helena.hauptman@siol.net ali gsm 031/689-160