Litija se trese skoraj vsak dan

12.11.

12. novembra smo v Mestnem muzeju Litija izvedli večerno predavanje z naslovom Litija se trese. Kustodinja Helena Hauptman je slušateljem predstavila zgodovino litijskega in širšega slovenskega potresnega območja.

V Litiji beležimo najmočnejša potresa v letih 1939 in 1963, čeprav se litijska kotlina trese skoraj vsak dan, saj je tresenje neobčutno za vse razen za tremormetre (potresomere). Litijani se verjetno še najbolj spomnijo potresa 19. maja 1963 ob 11. uri dopoldne, ko so se rušili tudi litijski dimniki in so ljudje panično bežali iz poslopij. Slišali smo nekaj zanimivih anekdot. Neka papiga naj bi se nekaj minut pred potresom močno splašila in začela brezglavo letati po svoji kletki ter vpiti “baraba, baraba!” in “mama, mama!”. Nek mladenič, ki je še spal, se je ob prvih tresljajih zbudil, oblekel in napol v snu tekel na železniško postajo, saj je mislil, da ga mama budi, ker bo zamudil v šolo.

15. decembra pa vabljeni na odprtje nove razstave z naslovom Streslo nas je, kjer bomo prav tako predstavili potresno dejavnost litijskega in slovenskega območja!