Otvoritev fotografske razstave Petra Nagliča

29.03.

Peter Naglič
1883 – 1959, Šmarca pri Kamniku

Fotograf Peter Naglič se je rodil v Šmarci pri Kamniku, v družini, ki se je že dve generaciji ukvarjala s ščetarsko obrtjo. Kasneje se je tudi sam aktivno vključil v družinsko podjetje. Zanimalo ga je vse, kar je dišalo po tehniki, predvsem pa je bila njegov največji hobi in strast fotografija, ki ji je nedvomno posvetil največ prostega časa.
Pri arhitekturni fotografiji izstopa njegovo spremljanje gradnje Plečnikovih stvaritev. Narodna in univerzitetna knjižnica, stadion za Bežigradom, pokopališče Žale, ljubljanska tržnica, Baragovo semenišče, zanimivi pa so tudi posnetki gradbene prenove Ljubljane v 30. letih 20. stoletja.

Nagličeva fotografska zapuščina predstavlja pomemben izziv tudi za muzejsko stroko, saj je neprecenljiv vir za proučevanje lokalne zgodovine v prvi polovici 20. stoletja, predvsem pa so Nagličeve fotografije za stroko dragocene zato, ker so zgledno dokumentirane in urjene ter opremljene s podatki o kraju, času in vsebini posnetkov.

Fotografske motive je v obdobju med obema vojnama iskal tudi v Litiji. Tako je v 30. letih 20. stoletja nastala izredno zanimiva zbirka fotografij litijske krajine, ki jo bomo predstavili na otvoritve razstave.