Dnevi evropske kulturne dediščine 2017

26.-28.9.

Namen Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine in javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope; spodbujati k reakciji na socialne, politične in ekonomske izzive. DEKD predstavljajo najprepoznavnejšo akcijo pod okriljem Sveta Evrope in Evropske Unije na področju kulture, saj sodeluje 50 držav, 6.000 mest, 30.000 kulturnih spomenikov, obišče jih več kot 20 milijonov obiskovalcev. Letošnja tema DEKD je Voda – od mita do arhitekture.

Pestremu dogajanju po Sloveniji in Evropi se pridružuje tudi Mestni muzej Litija s tremi zanimivimi dogodki:

26.9. ob 19:00 < Odprtje razstave – Himalajski vodja Aleš Kunaver

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so ob 30. obletnici smrti slovenskega alpinista Aleša Kunaverja pripravili razstavo barvnih fotografij iz njegovega arhiva. Aleš Kunaver je bil eden od pionirjev slovenskih himalajskih odprav, odličen himalajski vodja, snemalec prvih slovenskih himalajskih filmov, gorski reševalec, pisec in predavatelj. Razstava želi poudariti Kunaverjeve zasluge, da je v pionirskem obdobju slovenskega himalajizma kot vodja šestih jugoslovanskih himalajskih odprav naše alpiniste popeljal v sam svetovni vrh.

27.9. ob 19:00 < Predavanje – Reka Sava nekoč in danes

Najdaljša slovenska reka je mnogo stoletij krojila življenje okoliških prebivalcev in se marsikje še posebej zasidrala v dušo ljudi. Eden takšnih primerov je Litija, ki je nastala prav zaradi reke Save – torej zaradi ugodne lege ob reki in pomembnih prometnih poti, ki so tekle tod skozi, bodisi po Savi bodisi ob njej. Neusahljiv vir savskih voda je v preteklosti omogočil razcvet rečnega prometa – čolnarstvo, brodarstvo in spremljajoče obrti so tukajšnjim prebivalcem vse do sredine 19. stoletja zagotavljali vsakdanji kruh. Kako pa dandanes gledamo na našo pogosto tiho in neopaženo »someščanko«, ki jo zares opazimo šele ob večjih poplavah? 

28.9. ob 19:00 < Predavanje – Grajske stavbe na območju litijske občine

Zgodovinopisje beleži na območju občine Litija okoli 40 grajskih stavb. Območje je bilo poseljeno že zgodaj v prazgodovini, saj ima Litija strateško lego ob reki Savi in so se tu križale številne prometne poti. Predavatelj Tim Šteferl bo predstavil nekaj najzanimivejših gradov in njihovih zgodb.

Vstop je prost – vljudno vabljeni!