Potop v svet antičnih misterijev

08.11.

Razstava Dioniz v naših krajih avtorice ddr. Verene Perko iz Gorenjskega muzeja prikazuje izbrane arheološke ostanke in rekonstrukcije antičnega posodja iz rimsko-grškega obdobja. Še posebej izstopajo posode za shranjevanje in transport vina – amfore in svetilke – oljenke, ki nosijo motive iz Dionizične mitologije.

Predmete so v ta namen posodili naslednji slovenski muzeji; Gorenjski muzej, Tolminski muzej, Goriški muzej, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, Posavski muzej Brežice, Pokrajinski muzej Koper, Pomorski muzej Sergej Mašera Piran in Pokrajinski muzej Celje.

Ob tej priložnosti je avtorica pripravila tudi predavanje o vinu, vinski trti in izvoru Dionizovega kulta, saj so s tem božanstvom povezani številni grško-rimski miti in legende.

Vinska trta naj bi se razširila proti Evropi iz območja današnje Gruzije oz. bližnjega vzhoda, prav tako pa mitologija v zvezi z Dionizom – božanstvom vina, veselja, svobode, pa tudi norosti, omame in komunikacije z mrtvimi (Dionizove spremljevalke Menade so v svoji zamaknjenosti tekale po gozdu in raztrgale vsako živo bitje, ki so ga srečale, pri tem pa je žrtvina kri stekla v zemljo in nahranila podzemne duše). Dionizovi simboli so dolga lesena palica s storžem na koncu in s trakom pomočenim v med, nato bršljan in seveda vinska trta oz. vino. Dioniz je močno povezan tudi z večnim življenjskim ciklom rojstva in umiranja ter z različnimi obredi plodnosti. Umetniki skozi čas so ga praviloma upodabljali kot privlačnega mladeniča na vrhuncu življenjske moči.

Razstava bo odprta do 7. decembra, zato vljudno vabljeni k ogledu!