Loading dogodki

Abonma in IZVEN: Vse zastonj, vse zastonj

07. marca, 2024 - 19:30


Cena: €18

PODROBNOSTI

Datum
07. marca, 2024
Čas
19:30
Cena
€18
Oznake dogodkov:
,

ORGANIZATOR

Kulturni center Litija

LOKACIJA

Kulturni center LitijaV četrtek, 7. marca vas ob 19.30 vabimo na  predstavo v sklopu letošnjega gledališkega abonmaja – nadomesten termin.

Ogledali si bomo zmagovalno predstavo letošnjih DNEVOV KOMEDIJE 2023.

Abonenti ste že bili obveščeni. (po navadni in elektronski pošti)

Nekaj vstopnic ZA IZVEN  je še na voljo. Pišite na kulturnicenter@zkms-litija.si. Cena vstopnice je 18€.

O predstavi:

Kaj sploh lahko za ta denar?

Zgodba te duhovite, a hkrati ostre Fojeve družbenokritične farse se začne tik po uporu v trgovinskem centru, ko se ženske, ogorčene nad ponovnim dvigom cen, odločijo, da temu naredijo konec. V uporniškem zanosu ženske v hipu stopijo skupaj, saj imajo dovolj neprestanega izkoriščanja in višanja cen osnovnih živil, zato sprva zahtevajo polovično ceno, kasneje pa jih jeza in upor pripeljeta tudi do tega, da si živila preprosto stlačijo pod obleke in z njimi odkorakajo domov. V prologu k satirični komediji s pomenljivim naslovom Vse zastonj! Vse zastonj! avtor zato zapiše, da se je zdela ob premieri leta 1974 zgodba o delavkah iz milanskega predmestja, ki se odločijo upreti vrtoglavemu naraščanju cen, nekaterim kritikom neverjetna oziroma celo nadrealistična.

Toda že čez nekaj mesecev je izbruhnilo natanko to, o čemer je uprizoritev spregovorila na odru; obubožane delavce so zaradi »državljanske nepokorščine« celo zapirali in v času sodne razprave avtorje predstave obdolžili, da so s predstavo nahujskali delavce k uporu in h kraji.

Zanimiv obrat pa Dario Fo v zgodbi o uporniških gospodinjah, ki se odločijo, da jim je dovolj brezsramnega zviševanja cen, doseže s »feminističnim zapletom« in absurdnimi komičnimi zapleti z njihovimi možmi, saj morajo ženske svojo uporniško gesto »proletarske nabave« skrivati ne le pred policijo, ampak tudi pred svojimi »pravičniškimi« zakonskimi partnerji.

Ob neustavljivem valu podražitev, ki smo jim znova priča, pa pridobiva komedija Vse zastonj! Vse zastonj! še večjo aktualnost, ki jo je izpostavila tudi režiserka Ajda Valcl: »Fojeva komedija je bila napisana 1974 kot odgovor na skokovito povišanje cen osnovnih dobrin, najemnin, na odpuščanje in zniževanje plač delavcev v 70. letih v Italiji in predvsem kot kritika levici, ki se je takrat zelo mlačno odzvala na nastalo situacijo – s politiko ‘zategovanja pasu’ najrevnejših. Gledamo torej obubožan delavski razred, ki se dvigne v vsesplošno stavko oziroma ki z množično krajo osnovnih živil v trgovinah, ko gospodinje in žene delavcev ne zmorejo (pa tudi nočejo!) več plačati drage hrane, radikalno izrazi svojo državljansko nepokorščino in začrta konkretni upor sistemu. Aktualnost Fojeve teme – vedno večja inflacija, prekarno delo, brezposelnost, dvig cen, revščina, razlika med bogatimi in revnimi – se po pandemiji tudi pri nas napoveduje v velikem zamahu. Najbolj vznemirljiv vidik komedije pa vidim v Fojevi briljantni »črno-belosti«: v njegovi izjavi, da vedno in brez izjeme krade peščica bogatih, in v prav tako enostavnem spoznanju okradenih, da se jim preprosto ni treba več iti te igre.

Predstava je bila letos nagrajena na 31. dnevih komedije:

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije

Žlahtna komedijantka po izboru strokovne žirije: Vesna Pernarčič za vlogo Antonie

Žlahtna režiserka po izboru strokovne žirije: Ajda Valcl

Avtor besedila: Dario Fo

Režiserka: Ajda Valcl

Igrajo: Vesna Pernarčič, Antonija, brezposelna, Aljoša Ternovšek, Giovanni, delavec, Vesna Slapar, Margherita, honorarna delavka, Miha Rodman, Luigi, delavec, Margheritin mož, Blaž Setnikar, policist, komandir specialne enote, kmet, starec, Dominik Vodopivec in Jure Pogača, statista