Loading dogodki
  • Ta dogodek je potekel

ČAROBNA LITIJA 2022

03. decembra, 2022 - 08:00 / 03. januarja, 2023 - 00:00

PODROBNOSTI

Začetek
03. decembra, 2022 - 08:00
Konec
03. 01. - 00:00
Oznake dogodka:

Organizatorji

Zavod za kulturo, mladino in šport Litija
Občina Litija
Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

LOKACIJA

LitijaAdventni venček v Litiji 

!! Prvič letos !!   – VELIKI ADVENTNI VENČEK V LITIJI pred cerkvijo sv. Nikolaja.

Prižig svečk in postopno osvetlitev mesta spremljajte vsako nedeljo ob 17h, saj bo obseg prednovoletne osvetlitve zmanjšan: 

27.11.  – prižig 1. svečke – osvetlitev VALVAZORJEV TRG

4.12. – prižig 2. svečke  –  osvetlitev MOSTU

11.12.  – prižig 3. svečke –  osvetlitev NADVOZA nad železnico

18.12. – prižig 4. svečke  – prižig novoletnega drevesa na DOBRAVI, LJUBLJANSKA IN ZASAVSKA CESTA

Miklavžev sejem – Ognjena predstava SODRGA – Pohod do rudnika Sitarjevec 

sobota, 3.12. – od 16.00 – 19.00 – VALVAZORJEV TRG

  • 17.00  – glasbeni nastop – LESENI ROGISTI  – Etno skupina, ki igra na ročno izdelana trobila iz različnih vrst lesa

Leseni rogisti so etno skupina katerih člani prihajajo iz Moravč in Kresnic. Njihova zgodba se je začela pred več kot dvajsetimi leti, ko se je Jožetu Setničarju, sicer ljubiteljskemu izdelovalcu malih lesenih izdelkov, ob sprehodu v gozdu porodila ideja, da bi iz lesenih vej ustvaril glasbeni instrument. Z leti je tako nastalo več kot 300 zanimivih lesenih trobil, iz katerih člani skupine ustvarjajo odlično glasbo. Predstavljajo jo na nastopih po Sloveniji in Evropi. Njihova glasba je vedno lepo sprejeta, saj je zvok lesenih glasbil topel, bogat, lahko bi rekli slovesen, kar prazničen. S prazniki skupino povezuje tudi smrekov les – smrečica kot najpogostejši simbol čarobnega decembra je hkrati najpogostejši material za izdelavo glasbil, ki jih bomo poslušali. 

  • 17.20 –  ognjena predstava:  SODRGA – ena najboljših uličnih predstav v Sloveniji tokrat v Litiji!

Na vrtu železnih rož kraljuje zarjaveli Halud, zadnji preživeli Čarostrelec. Nedostopen, sovražen do vsega in vsakogar, se utaplja v lastnih spominih. Nekega dne na vrt zaidejo trije škratje in v mladostni razigranosti izzovejo Haluda. Posledice so … vroče.
Predstava Sodrga je predvsem predstava ognja. Gledalce fascinira z na videz nenadzorovanimi ognjenimi efekti, ki prizorišče spremenijo v ognjeni inferno, vse to pa je podkrepljeno z glasbo legendarne hard core skupine 2227.

NOVA PRODUKCIJA

Produkcija: Priden možic
Soprodukcija: Čupakabra in Šlosart
Kurjači: Goran Završnik, Simona Židanm Tadej Gorzeti, Goran Završnik

Trajanje : 40 min

  • 18.00 – Pohod z baklami do Rudnika Sitarjevec Litija
Pridružite se skupini pohodnikov na tradicionalnem pohodu od starega mestnega jedra do Rudnika Sitarjevec. Ob prihodu na ploščad pred Rudnikom se boste okrepčali s toplim čajem.
Zbirna točka: Valvazorjev trg v Litiji, pred Centromerkurjem
Več informacij v TIC Litija!
info@visitlitija.si
051 312 739 / 070 700 484

Pravljična pot za najmlajše

15.12. do 10.1.  – Valvazorjev trg  (od lekarne do muzeja)

Vabljeni na prijeten sprehod po starem mestnem jedru, ki bo odpeljal vašo domišljijo v praznični čarobni svet. Letos prvič vzpodbujamo tudi aktivno sodelovanje pri prižiganju lučk.
Trasa poti: staro mestno jedro – od Lekarne do Mestnega muzeja Litija

Razstava božičnega kruha – poprtnika

torek, 20.12.  – otvoritev ob 18.00 – Mestni Muzej Litija  (do 30.12. tudi v TIC)

Vsak poprtnik je drugačen, ima pa nekaj skupnih značilnosti. Vabljeni k ogledu raznolikosti dekoracije in pokušnji. Razstavo pripravljata Mestni muzej Litija in Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana, izpostava Litija.  Del razstave bo tudi v izložbi TIC Litija. Razstava bo na ogled do praznika Sv. Treh kraljev, 6. januarja 2023. Vabljeni!

Božični sejem – glasbeni nastopi – predstava za otroke s prihodom dedka Mraza – koncert skupine Gospel group

petek, 23.12. –16.00 – 20.00 – Valvazorjev trg

  • 16.30 – 18.00 glasbeni nastopi Glasbene šole Litija – Šmartno – nastop učencev in učiteljev z izborov božičnih pesmi
  • 18.00 – DEDKOV ORKESTER –  predstava za otroke s prihodom DEDKA MRAZA

Škratek Zaspanček je prespal skoraj ves december in tako čisto pozabil na obljubo, ki jo je dal Dedku Mrazu. Obljubil mu je, da bo pomagal pri zavijanju daril za vse otroke sveta. Medtem ko škratek zganja norčije in zabava otroke, zazvoni telefon. Kliče Dedek Mraz preveri ali je vse pripravljeno za njegov prihod in ali so darila zavita. Škratek se Dedku Mrazu izmisli, da je vse v najlepšem redu, a ko odloži slušalko, je jasno, da v petih minutah ne bo mogel zaviti vseh daril. Škratku sedaj ne more pomagati nihče, razen če se zgodi novoletni čudež in na pomoč pride Čarobna vila. (Predstavo bo izvedlo gledališče Enostavno prijatelji)

Predstavo za otroke je omogočila Mestna skupnost Litija.

 

  • 18.45 – koncert: Gospel group

Gospel group je domača glasbena zasedba, katere člani v večini izhajajo iz litijske občine. So prekaljeni glasbeniki in pevci, ki imajo radi glasbo različnih zvrsti. Ljubezen do glasbe jih je skozi leta združevala v neštetih zasedbah, zdaj pa so vzljubili tudi črnsko duhovno glasbo. Člani skupine: Andrej Štritof, Benjamin Fele, Marko Kolšek in Vid Sinigoj – vokal, Jože Mahkovec -Bobni, Toni Povše, klavir, orgle Hammond. 

                                                                                                                                    

Božični sejem – glasbeni nastopi pritrkovalcev Šmartin in Glasbene šole Bučar 

sobota, 24.12. – 8.00 – 12.00 –  Valvazorjev trg

  • 9.00 in 10.00 nastopi pritrkovalske skupine Šmartin in harmonikarskega orkestra Bučar

Glasbena šola Bučar je na našem koncu prisotna že 10. leto. Z velikim ustvarjalnim navdihom naše sokrajane poučujejo ubranega izvajanja glasbe, prisotni pa so tudi v Ljubljani, Kopru, Bovcu in na Igu ter Škofljici.

Pri njih se lahko naučimo igranja na diatonično harmoniko, klasično in električno kitaro, bas kitaro in bariton, klavir, flavto, bobne in solopetja. Vsako leto ustvarijo glasbeno delo v sodelovanju z znanimi slovenskimi glasbeniki, letos je bilo to sodelovanje še posebej odmevno, saj so ustvarjali skupaj s skupino Čuki in z njimi na protokolarnem posestvu na Brdu pri Kranju posneli tudi videospot. V marcu tradicionalno organizirajo koncert, Večer harmonike in smeha, zadnji avgustovski vikend pa imajo že 10 let rezerviran za dvodnevni pohod s harmonikami, ko ob glasbi in poskočnem koraku raziskujejo lepote Slovenije. Letos praznujejo 10. obletnico delovanja!

Žive jaslice

Ponedeljek, 26.12. – 17.00 – pred Rudnikom Sitarjevec Litija

Podoživite božično zgodbo ob spremljavi božičnih pesmi, v izvedbi KUD Jevnica.

Mineralne jaslice v Rudniku Sitarjevec

26.12. do 30.12. od 16.00 – 19.00 – Rudnik Sitarjevec Litija  – rezervacije TIC Litija

Za letošnje božične praznike Društvo Lila pripravlja v sodelovanju z Rudnikom Sitarjevec Litija, TIC Litija in občino Litija veliko presenečenje. Po skoraj polletnem delu članic in članov društva bodo postavljene na ogled originalne in enkratne jaslice, ki so namenjene prav za postavitev v rudniku, saj povzemajo tudi nekatere motive iz rudniškega življenja.Materiali, ki so bili uporabljeni pri izdelavi jaslic so doma v Litiji in bodo v postavitvi vsebovali tudi vse minerale, ki do jih nekoč rudarji kopali v našem rudniku. Prav tako je posebna tehnika izdelave, ki bo omogočala, da bodo figure obstojne v vlažnih rudniških prostorih. Vsi liki, ki nastopajo v tej izredni postavitvi so plod dela in razmisleka članic in članov Društva Lila pod mentorstvom mag, Zorana Pozniča, akad. kiparja in mag. novomedijskih umetnosti. Na ogled bo veličastno delo, ki ne bo govorilo le o srečnem dogodku izpred več kot 2000 let v Betlehemu, ampak nagovarja gledalca tudi v principu kreativnosti, sodelovanju in neizmerni strasti do umetnosti. Prve in edine jaslice, izdelane kot plod skupinskega napora in dela, bodo ne samo navdušile, ampak razveselile tudi najmlajše z likovno upodobitvijo večne zgodbe o Rojstvu, družini, solidarnosti in pogumu, še posebno ker bodo postavljene v posebno okolje rudnika Sitarjevec.

Več informacij v TIC Litija:
info@visitlitija.si
051 312 739 / 070 700 484

Nastop Ženske vokalne skupine Lipa

sreda, 28.12. –  18.00 in 19.00  – Glavni rov Rudnika Sitarjevec Litija  – rezervacije TIC Litija

Domača pevska zasedba deklet, ki nas že vrsto let razvaja z ubranim petjem. Tokrat bodo za vas pripravile jagodni izbor praznično obarvanih skladb.

Več informacij in rezervacije v TIC Litija:
info@visitlitija.si
051 312 739 / 070 700 484

Nastop Luka Vizlar – avtorski projekt N.P.C.  

29.12. –   18.00 in 19.00  – v Rudniku Sitarjevec Litija – rezervacije TIC Litija

“Projekt N.P.C. je nastal kot šala: “No potential Comercialy” in v tem duhu tudi kreiram glasbo. Brez ozira, če lahko le-to tržim. Rad bi le pokazal drugim, kako sam počutim – preko glasbe. In to je srž tega solo projekta. Čustva, ki niso izražena preko filtra besed”.

Več informacij in rezervacije v TIC Litija:
info@visitlitija.si
051 312 739 / 070 700 484

Novoletni koncert: NIPKE

četrtek, 29.12. – 20.00 – pred Občino Litija

Novoletni koncert: Nipke

Svojo prvo ploščo Nipke je Boštjan Nipič – Nipke izdal leta 2015 in s spevnimi komadi, kot je “Všeč tko k je”, hitro postal stalnica domačih radijskih valov. Nadaljeval je z nizom solo uspešnic – “Noben me ne razume”, “Bejba z neta”, “Popoln lajf”, “Ina” idr. –, pri katerih je za produkcijo poskrbel njegov dolgoletni pajdaš Damjan Jović in s katerimi je slovenski hip hop prodrl tudi med širšo javnost.

Vstop prost!

 

Novoletna zabava: MAMBO KINGS

četrtek, 29.12. – 21.30 – pred Občino Litija

Novoletna zabava:  Mambo Kings

 

Silvestrovanje: ZVITA FELTNA & Ansambel LESARJI

sobota, 31. 12.  – 20.00 – pred Občino Litija

Preživite najdaljšo noč v letu v zabavni družbi s skupinama Zvita feltna ter Ansambel Lesarji!