Loading dogodki
  • Ta dogodek je potekel

CIKEL 10 ° / 100 % : Tea Vidmar & Irena Tomažin

05. 07. - 19:00


Cena: €10

PODROBNOSTI

Datum
05. 07.
Čas
19:00
Cena
€10
Oznake dogodka:

ORGANIZATOR

Kulturni center Litija

LOKACIJA

Rudnik Sitarjevec LitijaTea Vidmar in Irena Tomažin sta priznani slovenski glasbenici vokalne improvizacije. Kot duet sta prvič nastopili na 13. izdaji festivala Brda Contemporary Music Festival leta 2023. Njun nastop je poln prepletanja bogate glasovne zakladnice, raznolikih ritmičnih vzorcev, nenavadnih zvokov in petja krajših melodičnih sekvenc, približevanja in oddaljevanja, igranja s prostorom in ustvarjanja celovitosti zvočne krajine.
.
Irena Tomažin večinoma deluje in ustvarja znotraj eksperimentalne improvizirane glasbe, v gibalno gledaliških predstavah ter poučuje delavnice osredotočene na glas in gib pod imenom “moved by voice”/ “glasna delavnica” tako doma kot v tujini. V svojem glasbenem in zvočno eksperimentalnem delu raziskuje in razvija pokrajine glasu, ki spajajo tako besede, fragmentirane tekste, (tradicionalno) melodično petje kot tudi razširjene vokalne tehnike, vključujoč šume, tleske oziroma zvoke ustne votline, ki ne pripada (samo) glasu ampak tudi telesu.
.
Tea Vidmar večinoma deluje na področju uličnega in glasbenega gledališča in performansa, ustvarja pa tudi glasbo za pripovedovanja, lutkovno ter plesno gledališče. Pri svojem glasbenem snovanju se naslanja na zvočnost glasu in njegove različne oblike. Svojo izkušnjo improvizacije v uličnem gledališču, oplemeniteno z navdihom iz okolja, prenaša v polje glasbene improvizacije, zato se pri svojem glasbenem snovanju naslanja tudi na okolico in zvoke, ki jo obdajajo. Ti zvoki postanejo inspirativni material, s katerim ustvari novo zvočno krajino.
.
—————————————————————
Cikel 10° / 100% napoveduje 5 zvočnih potovanj v izjemnem ambientu izvoznega rova Rudnik Sitarjevec Litija ! V ciklu bo nastopilo 5 uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev sodobne eksperimentalne glasbe. Vsak od njih bo izvedel unikaten – site-specific – koncert ali zvočno improvizacijo v naravnem prostoru rudniškega rova, z naslanjanjem na zvočne specifike, ki jih nudi prostor, v katerem je stalnih 10 °C in 100% vlažnost.
.
Organizacija: Kulturni center Litija / ZKMŠ Litija
Koprodukcija: Srce Slovenije / The Heart of Slovenia / Visit Litija
Projekt finančno podpira Ministrstvo za kulturo RS.
————————————————————–
Vstopnice: 10€
Rezervacija: info@visitlitija.si
.
.