Loading dogodki
  • Ta dogodek je potekel

Festival KAMERAT – Asistentka

20. 06. - 20:00 / 21:00

PODROBNOSTI

Datum
20. 06.
Čas
20:00 / 21:00
Oznake dogodka:

ORGANIZATOR

Kulturni center Litija

LOKACIJA

Kulturni center LitijaV četrtek, 20. junija vas ponovno vabimo v kino. Tokrat pri nas gostuje Festival KAMERAT, edini festival delavskega filma v Sloveniji in širši regiji. Festival bo letos četrto leto zapored obeležil petdnevno gladovno stavko zasavskih rudarjev 3. julija 1934, s katero so si delavci tedaj izborili boljše razmere za delo – in življenje. Na našem platnu si bomo ogledali ameriško dramo Asistentka.

Film, ki nas postavi v kožo mlade asistentke mogočnega filmskega producenta, pomenljivo spominja na afero spolnih zlorab, povezanih s Harveyjem Weinsteinom, ki je sprožila gibanje #JazTudi. To ni zgodba o Weinsteinu, pač pa zadržan in minimalističen portret sistema, ki tiho podpira nasilje nad ženskami.

ZDA │ 2019 │ 87 min. │ Drama

R: Kitty Green I: Julia Garner, Matthew Macfadyen, Makenzie Leigh, Kristine Froseth

Pred Jane, ki se je pred kratkim zaposlila kot asistentka vplivnega medijskega producenta, je nov delovni dan. V službo kot ponavadi prispe prva in odide zadnja, njeno delo je naporno in enolično –  tiskanje urnikov, naročanje kosil in skrb, da je šefova pisarna kot iz škatlice. Tiho prenaša nenehno sovraštvo sodelavcev in šefovo grajanje ter molče opazuje, kako številne privlačne mladenke vstopajo v njegovo pisarno. Kmalu ji postane jasno, da je njen sum upravičen in da je nehote del sistema, ki dopušča oziroma podpira tudi spolne zlorabe.