Loading dogodki
  • Ta dogodek je potekel

Fotografska razstava: Utrinki s slavnostne akademije ob 100-letnici rojstva Naceta Simončiča 8.6.2018

01. 06. - 08:00 / 27. 06. - 17:00

PODROBNOSTI

Začetek
01. 06. - 08:00
Konec
27. 06. - 17:00
Oznake dogodka:

LOKACIJA

Kulturni center LitijaRazstava bo na ogled do 31.8.2022!

Lutkar in igralec Nace Simončič je bil rojen 8. junija 1918. Usoda ga je iz Litije ob pričetku druge svetovne vojne ponesla po nepredvidljivih in zanimivih poteh – dano mu je bilo stopiti na gledališke deske, celo plesati, kasneje pa ustvarjati v lutkovnem gledališču: kot lutkar, režiser in scenarist. Najširše občinstvo je dosegal s
Kljukčevimi dogodivščinami in Radovednim Tačkom preko televizijskih ekranov. Nace je s svojim talentom povsod odpiral srca publik, predvsem pa je ostal iskren, preprost in dober človek, ki je najbolj cenil pozornost in odkritosrčnost svojega najljubšega občinstva – otrok.
Fotografska razstava je nepozaben spomin na slavnostno akademijo ob 100-letnici rojstva Naceta Simončiča, v Kulturnem centru Litija, 8. junija 2018.
Z njegovim izjemnim glasom in pojavnostjo v video odlomkih se je prepletalo prepevanje, igranje in muziciranje. Rdečo nit je imela v rokah Maja Cerar Greers, vnukinja Naceta Simončiča, ki je v Litijo pripotovala iz New Yorka, kjer je predavateljica na Univerzi Columbia. Spletla je pripoved o dedkovem izjemnem talentu in značaju. Več kot 300 let stara Amatijeva violina je v njenih rokah postala čarobna paličica. Z njo so nastopali: Moška vokalna skupina Lipa, pianistka Veronika Hauptman in mezzosopranistka Barbara Sorč. Ganljiv je bil nastop šestletne Nacetove pravnukinje Darije, ki je prepevala pradedku in kosmatincu Tačku. Nacetovo strokovno ustvarjanje je strnil prijatelj lutkar in režiser Matjaž Loboda. Domača gledališka skupina Izredni teater pa je uprizorila Kljukčeve dogodivščine v živo. Ob tej obletnici mu je Občina Litija postavila doprsni kip, ki stoji v bližini Mestnega muzeja Litija.