Loading dogodki
  • Ta dogodek je potekel

Prestavljeno! Odprtje razstave Sabine Slana Cvikl

20. 10. - 08:00 / 17:00

PODROBNOSTI

Datum
20. 10.
Čas
08:00 / 17:00
Oznake dogodka:Prestavljeno! O novem terminu vas obvestimo!

V torek, 20. oktobra ob 19h – vabljeni v Kulturni center Litija na odprtje  samostojne slikarske razstave avtorice Sabine Slane Cvikl! 

Sabina Slana Cvikl je po poklicu učiteljica angleščine in nemščine. Slikarstvo je le eden izmed njenih hobijev, poleg kiparstva in fotografije, včasih pa napiše tudi kakšno pesem ali zgodbo.

Ideje za slike najde na popotovanjih po svetu, obiskala je že 83 dežel. Največkrat so njeni motivi ljudje ali živali, pa tudi narava. Najraje ima realizem, blizu ji je tudi sodobno slikarstvo. Njen navdih so Vincent van Gogh, Frida Kahlo in ruski slikarji, kot sta I. K. Ajvazovski in Valentin Serov. Preizkusila je že več tehnik: risba, oglje, pastel,  akvarel, akril, grafika, oblikuje tudi glino.

Že nekaj let sodeluje v projektih Zlate palete, kjer je bilo razstavljenih 18 njenih del, in na drugih regijskih občinskih tematskih razstavah.

Za svoji deli La Gondola in Jutranja dilema je prejela certifikat kakovosti. LILI se je pridružila v zrelih letih ob spodbudi strica iz Nove Zelandije, ki je priznan slikar.

Njeni mentorji so: Zoran Poznič, Jože Potokar – Cvrčo in Brane Praznik.

Predstavitev slikarke: Jelka Jantol

Glasbeni program: Vadim Sultanov

 Poezija: Joža Ocepek

 

Mag. Zoran Poznič, akademski kipar: 

Slikarstvo Sabine Slana Cvikl je v svojem bistvu vsekakor poizkus nekakšne rekapitulacije, ne samo notranjih osebnih doživljajskih izkušenj, temveč se manifestira tudi skozi na prvi pogled nekritičen, pa vendar zelo angažiran odnos do sveta. Zgodbe, ki jih pred nas postavlja slikarka, so večplastne. Likovno-teoretična izhodišča, ki jih je slikarka razvila v zadnjih letih svojega ustvarjanja, pričajo o neizmerni, ne samo potrebi po ustvarjanju, temveč tudi o izobraževanju in odkrivanju novih svetov znotraj neskončnega polja vizualnega ustvarjanja.

Skratka slikarka, ki ve, kaj hoče, ima znanje, da to izrazi, in tudi sluti, kam ta čudovita pot vodi.