Loading dogodki
  • Ta dogodek je potekel

Podeželje v prazničnem mestu – božični sejem s kulturno zabavnim programom

20. december, 2018 - 14:00 / 22. december, 2018 - 11:00

PODROBNOSTI

Začetek
20. december, 2018 - 14:00
Konec
22. december, 2018 - 11:00
Oznake dogodka:

ORGANIZATOR

Občina Litija

LOKACIJA

Valvazorjev trg Litija
Valvazorjev trg
Litija, 1270 Slovenija
+ Google Mapčetrtek, 20. 12.

16.00, Poprtnik-Božični kruh, otvoritev razstave v Mestnem muzeju Litija

17.00, Pohod  z baklami od Mestnega muzeja do Rudnika Sitarjevec

petek, 21. 12.

15.00-21.00, BOŽIČNI SEJEM, ponudba na stojnicah v starem mestnem jedru

16.00, Glasbena šola Litija in Šmartno, Pritrkovalska skupina Šmartin, MePZ DU Litija,

Nikolajev otroški zbor

18.30, Gledališče Kukuc: Mali polhec in njegov prvi Božič, prihod Dedka Mraza

 

19.30, ANDREJ ŠIFRER

 

sobota, 22. 12.

08.00-12.00, BOŽIČNI SEJEM, ponudba na stojnicah v starem mestnem jedru

Pritrkovalska skupina Šmartin, Bučenski ramplači, Harmonikarski orkester Pustotnik

O nastopajočih:

Gledališče KU KUC prihaja iz Prekmurja in razveseljujejo z odličnimi predstavami po vsej Sloveniji. Večkrat nastopajo tudi na otroških matinejah v Kulturnem centru Litija. Vse KUKUC predstave vzgajajo, nasmejejo, se dotaknejo in pomagajo marsikaj razumeti. Vse na svoj iskriv KUKUC način nagovarjajo in bogatijo tudi vzgojitelje, učitelje in starše. Danes se bodo predstavili z njihovo novo predstavo Mali polhek in njegov prvi Božič, ki bo  skozi humor podala mnogo lepih in toplih misli o družini, praznikih, celo sosedih čez cesto te  in male in velike tudi kaj novega naučila.

Slovenski pevec in skladatelj zabavne glasbe Andrej Šifrer

Glasbeno kariero je začel leta 1971 s skupino Tektiti. Leta 1975 je posnel svojo prvo skladbo, medijsko pozornost pa je leta 1976 dosegel s skladbo Zoboblues. Leta 1977 je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Andrej Šifrer je nanizal mnogo glasbenih uspešnic, kot so Vse manj je dobrih gostilnMoj očeBil sem mladDebeluhiMartinov lulček, Gorska roža idr., leta 1998 pa  je prejel tudi nagrado na festivalu Slovenska popevka in sicer za skladbo Za prijatelje. Šifrer je tudi avtor glasbene opreme za eno najbolj gledanih slovenskih TV-nadaljevank, Naša krajevna skupnost.

Pritrkovalska skupina Šmartin

se bo predstavila s svojim znanjem na petih prenosnih zvonovih za pritrkovanje. Klenkanje oziroma pritrkovanje je v Šmartnem doma že stoletja, ko so klenkali kovači, kasneje pa tudi mežnarji ter možje iz fare in podružnic. Danes Pritrkovalsko društvo Šmartin šteje dvajset članov, od katerih je aktivnih dvanajst.  Pisano skupino sestavljajo osnovnošolci, mladi in »malo manj« mladi. Do preteklega leta so se zvonjenja učili na kovinskih ceveh, ko pa so melodijo osvojili, so šli v zvonik in jo predstavili župljanom. S svojim repertoarjem želijo ohranjati tako izročilo, kot tudi izvajati melodije drugih pritrkovalskih skupin. Ura jim ne dela preglavic, saj se za praznike ob katerem koli času povzpnejo v cerkveni zvonik in marsikomu polepšajo praznični dan. Pritrkovalce uči in vodi Andrej Hostnik.

Nikolajev otroški zbor

Nikolajev otroški zbor iz Litije deluje sedmo leto. Pod skrbnim vodstvom zborovodkinj Vite Kralj in Lavre Zupančič se je razvil v zelo dober otroški zbor, ki v svoje vrste privablja vedno nove male pevce. Zbor s svojim petjem, polnim otroške iskrivosti in spontanosti, lepša bogoslužje v cerkvi in navdušuje poslušalce na pevskih revijah. Njihovo ubrano petje se sliši tudi na zgoščenki Božična luč.

 Me PZ DU Litija

prepeva že 67 let, vse od njegove ustanovitve, sam MePZ pa je bil ustanovljen pred 34 leti. Težko bi našteli vse nastope, kjer je zbor prepeval in kar je pomembno, nikoli vmes ni njihova pesem utihnila. Redno pojejo za potrebe društva, skupaj z ženskim delom zbora Mavrica prirejajo samostojne koncerte ali priložnostne prireditve in so že preko 20 let organizatorji Posavsko zasavske revije upokojenskih pevskih zborov.

Od leta 2008 je njihov zborovodja Marjana Kolar, ki jih nad vse dobro pozna in zagotovo ve, kdaj je potrebno biti resen in strog in kdaj zbor potrebuje tudi sprostitev. Zato nikoli ne pozabijo na prazno-vanje rojstnih dni in tudi v tem novoletnem času si vzamejo čas za sprostitev.

Bučenski ramplači

ali fante izpod Bučke sestavljajo Slavko Pungeršič, Milan Hočevar, Jože Lekše, Ervin Liberšar, Ignac Marjetič in Rudi Pangeršič. Prepevajo narodne pesmi s šaljivo vsebino in prinašajo dobro voljo med ljudi. Igrajo na perivnik, grablje, koso, harmoniko in kontrabas ter zraven tudi zapojejo.

 

Harmonikarski orkester Pustotnik

deluje pod vodstvom Tomaža Pustotnika, kot sestavni del njegove glasbeni šole.
Orkester šteje 40 članov, med katerimi so tudi štiri dekleta. Člani so stari od 6 do 63 let. Orkester je Tomaž ustanovil, ker je želel omogočiti učencem glasbene šole Pustotnik, da bi čim več nastopali, s tem pa bi si pridobili veliko izkušenj. Igranje doma v sobi je vendarle nekaj čisto drugega kot pa igrati na odru. Harmonikarji so postali veliko bolj samozavestni pri nastopanju, zgubili so tremo, saj smo z orkestrom opravili že preko 100 nastopov. Nase so opozorili tudi v showu Slovenija ima talent.