Slavko Adamlje je kuharski mojster po rodu iz Šmartnega pri Litiji. Po končani kuharski šoli v Zagorju je več kot 30 let kuhal v elitni ljubljanski restavraciji Maxim.
Svoje kuharsko znanje je nenehno nadgrajeval; udeleževal se je kuharskih tekmovanj in predstavljal tako jugoslovansko kot slovensko kuhinjo na mednarodnih kulinaričnih shodih. Diplomiral je na znameniti Ecole Gastronomie Francaise,
Ritz-Escoffier, kjer se je navdušil nad francosko kuhinjo.
A kljub bogatim kulinaričnim izkušnjam in dogodivščinam po vsem svetu ni nikoli obrnil hrbta naši nacionalni kuhinji. Svoje kuharsko znanje je združil s poznavanjem etnologije dr. Bogataja in dr. Nemaniča v knjigi Kuhinja Slovenije, ki je izšla 2000.
V decembru, ko si želimo doživetje praznikov nadgraditi tudi s praznično obloženo mizo, bo s kuharskim mojstrom o njegovem življenju in ustvarjanju poklepetal Vladimir Jakopič.