Loading dogodki
  • Ta dogodek je potekel

Z Litkom po poteh Litijskega karnevala 2021

11. 02. - 08:00 / 28. 02. - 17:00

PODROBNOSTI

Začetek
11. 02. - 08:00
Konec
28. 02. - 17:00
Oznake dogodka:

ORGANIZATOR

ZKMŠ Litija

LOKACIJA

LitijaOd debelega četrtka, 11.2., do pepelnične srede, 17.2.2021, bo v Litiji potekal sklop dogodkov s katerimi bomo času primerno obeležili 175 let tradicije pustovanja v Litiji – nekatere smo podaljšali tudi v čas zimskih počitnic! 

Litijani smo vajeni, da po decembrskih dogodkih v zelo kratkem času naredimo prehod s Čarobne Litije, dogodkov v prazničnem decembru, na dogodke Litijskega karnevala. Tudi letos je tako.  Mesto je spremenilo opravo in domiselno novoletno okrasitev zamenjalo s pisanimi zastavami. Preteklo leto je bilo s pustnega vidika zelo zanimivo. Prvič v dolgi zgodovini pustovanj v Litiji smo maske nosili kar večino leta, ne le za pusta. Zato se bo potrebno letos v pustnem času potruditi z garderobo! Še posebej pri nas v Litiji, kjer se je v zadnjih letih s kreacijami izkazala večina obiskovalcev pustnih dogodkov. Zlasti lani, ko smo imeli v Litiji enega najbolj uspešnih karnevalov v zadnjem obdobju. Letalska družba LITIJA AIRWAYS ne deluje več, zaradi vsem nam znanih dogodkov. V organizacijskem odboru Litijskega karnevala smo, letu primerno, našli rešitve, da se bo tudi Litijski karneval 2021 vpisal v zgodovino pa čeprav brez množic obiskovalcev.

Poimenovali smo ga Z LITKOM PO POTEH LITIJSKEGA KARNEVALA!

Pustne dobrote na tržnici Na Plac,  sobota, 6.2. in 13.2.2021 od 8. do 12. ure, Valvazorjev trg, Litija Lani so obiskovalcem pustnih prireditev v Litiji teknile tradicionalne pustne dobrote, ki so jih pripravile gospodinje, članice društev kmečkih žena. Letos boste krofe, flancate in ocvirkove potice dobili na Litijski tržnici Na Plac kar dva tržna dneva. Litijske pustne jedi nekoč in danes, oddaja Dobro jutro in Marija Merljak, RTV Slovenija, 10.2.2021, ob 8. uri! V Litiji smo že večkrat gostili priljubljeno oddajo. Tudi letos so se  za pusta oglasili pri nas. Lani so preizkušali krofe, letos pa kar cel pustni jedilnik! Poglejte in si katero od jedi pripravite tudi sami.

 

Pretekli litijski karnevali, fotografska razstava, 11.2. – 28.2.2021,  Litija Razstava fotografij je postavljena na velike razstavne panoje po trasi karneval in v izložbe lokalov ob Valvazorjevem trgu.   Po poti Litijskega karnevala se lahko sprehodite od Trga svobode do nakupovalnega središča Ježa.  Fotografije  posebej pozorno spomnijo na nekaj zadnjih karnevalov – zmagovalne skupine, pester karnevalski program in množičen obisk dogodkov. Spominjamo se tudi zlate dobe Litijskih karnevalov. Razstava v veselje vsem generacijam.

Litkova mestna izba pred Mestnim muzejem in igra z Litkom ter ugankami po mestu Litija, za najmlajše, 11.2. – 28.2.2021

Sprehod skozi mestno jedro bo, tako kot v decembru, zopet zelo zanimiv, zlasti za družine. Fotografsko zgodbo bo spremljal Litko (žal ne v živo) z ugankami za najmlajše. Starši lahko rešitve vseh petih ugank pošljete na elektronski naslov: kulturnicenter@zkms-liitja.si in srečnim izžrebancem bomo podelili lepe nagrade!

Starejše otroke pa Litko nagovarja s spletno interaktivno LITKOVO PUSTOLOVŠČINO (+8 let – od 12.2. do 28.2.2021), ki jo bodo radi igrali tudi odrasli. Na desetih točkah v mestu bo preko namigov potrebno najti  QR kode. V njem se skrivajo različne, bolj in manj težke naloge, rebusi, križanke, sestavljanke in drugi izzivi, skozi katere so izpostavljene nekatere zanimivosti o Litiji. Predlagamo, da sprehod začnete pri lekarni na Trgu svobode. S starši ali sami. Vsekakor pa s pametnim mobilnim telefonom. Za uspešno opravljeno pustolovščino 3 izžrebance čakajo nagrade v obliki darilnih kartic v vrednosti 100€, 50€ in 30€. Vabljeni k sodelovanju!

Več izveš tukaj: litkovapustolovscina.si 

 

 

Mi Litijani smo veseljaki, razstava fotografij pustnih dogajanj v Športni dvorani, 11. do 17.2.2021, pred Športno dvorano Litija Športna dvorana je epicenter pustnega dogajanja, z izjemo povorke. V njej se dogajajo otroški pustni živ-žav, zaključki povork, pustni plesi in otroški karnevali na pustni torek. Dvorano v času prireditev obišče tisoče Litijanov in gostov – prekrasnih veselih maškar. Na razstavnem prostoru pred športno dvorano je prostor namenjen tem! Mogoče se najdete na fotografijah!

Občinska pustna oblast, razstava fotografij, 11.- 28.2.2021, avla Občine Litija Prireditve prevzema pustne oblasti na debeli četrtek spremljajo Litijske karnevale od leta 2000 dalje. V zadnjih letih so ključne osebe dogodka župan Občine Litija (izroči ključ mesta pustni oblasti), Litko (kot pustni župan prevzame ključ) in Mama Manka, ki s smešnicami zabeli dogodek. Pobrskali smo po arhivu in izbrali najlepše spomine. Popestritev za vse, ki boste v pustnem času obiskali občino ali Upravno enoto Litija.

 

Letalo LITIJA AIRWAYS na ogled 13.2. in 16.2.2021, od 8. – 18. ure, pred Občino Litija Na parkirišču pred občino si bo mogoče ogledati (zaradi korone) prizemljeno letalo Litije Airways, s katerim se je Litko, litijski pustni župan leta 2020, peljal v karnevalskem sprevodu. Izdelal ga je Bruno Rusjan in skupina karnevalskih navdušencev iz Jevnice. Spomin na karneval 2020! 

 

Detektiv Vohljač 13.-19.2.2021, iz domačega kavča Detektiv Vohljač je spletna otroška gledališka predstava za najmlajše. Ogledali si jo boste iz domačega kavča. Prvič v soboto, 13.2. ob 10.00. To je ura začetka tradicionalnega pustnega ŽIV-ŽAV-a – najmnožičnejše prireditve za otroke ne le v času karnevala. Nato pa lahko še večkrat do 20.2.. Prijave za ogled sprejemamo: kulturnicenter@zkms-litija.si do četrtka, 11. februarja 2020 do 24h. 

 

 

Litko in družabne igre, likovni natečaj za otroke, od 22.1. do 17.2.2021. Litko bo zbiral tudi risbe. Na njih lahko upodobite kaj vse bi se radi z njim igrali ali skupaj z njim počeli naslednje leto, ko se bomo ob pustu lahko več družili. Z risbo lahko pridete do lepe nagrade. Oddajte jo v nabiralnik pred Kulturnim centrom Litija ali pošljite na naslov kulturnicenter@zkms-litija.si.

TEKST NATEČAJA

PRIJAVNICA

Naš največji prireditveni prostor v teh časih je seveda splet, zato pripravljamo veliko zanimivega tudi v virtualni obliki. Spremljajte Facebook stran Litijski karneval ter strani Občine Litija, Kulturnega centra Litija in Visit Litija. Poskrbite, da si boste varno ogledali razstave.

Soorganizatorji Litijskega karnevala: Občina Litija, ZKMŠ Litija, Turistično društvo Litija