Poletna muzejska noč in osrednja prireditev ob Dnevu državnosti in občinskem prazniku

Poletna muzejska noč je vseslovenska akcija, ki poteka že enajsto leto in se je udeležijo vsi slovenski muzeji in galerije, ki svojim obiskovalcem na široko odprejo vrata ter jim brezplačno ponudijo najrazličnejše kulturne prireditve in delavnice z namenom promocije svoje kulturne dediščine. Več o programu drugih muzejev si lahko preberete na http://www.muzejska-noc.si/.

P1150840

Tudi v Mestnem muzeju Litija smo se sedaj že drugo leto zapored pridružili tej akciji in pripravili pestro paleto dogodkov za ljubitelje kulture. Brezplačno so bile odprte tudi vse 3 razstavne zbirke in posebna priložnostna razstava »Arheološka najdišča v Občini Litija«, kjer si obiskovalci lahko še do petka, 21. junija, ogledajo arheološke najdbe s področja gradnje nove litijske osnovne šole, Vač in Roj.

P1150801

Ob 18. uri nam je v Modri sobi Kulturnega centra dr. Matija Črešnar pripravil predavanje z naslovom »Sodobne metode v arheologiji in njihov doprinos k poznavanju arheoloških najdišč v okolici Litije«, kjer smo se lahko poučili o nadvse modernih in predvsem neinvazivnih metodah sodobne arheologije. Fizično izkopavanje predmetov iz zemlje je šele zadnja stopnja njihovega dela; preden se arheologi lotijo tega, označeno ozemlje temeljito pregledajo na način, ki ne zmoti okolice in zakopanih predmetov ne poškoduje. Gre predvsem za laserske posnetke iz zraka in druge metode, ki jih omogoča sodobna tehnologija, da čim natančneje določijo sestavo zemlje in njene vsebine.

P1150796

Dobro uro kasneje smo lahko na stojnici Univerze za tretjo življenjsko obdobje Litija – Šmartno občudovali ročno izdelano lončevino in druge glinene izdelke, ki so jih članice univerze pripravile za obiskovalce in jim jih tudi brezplačno razdelile.

Ob 20. uri je v kulturni dvorani potekala osrednja občinska prireditev ob občinskem prazniku in Dnevu državnosti. 16. junij je bil pred 6 leti razglašen za občinski praznik, ker je bil na ta dan pred desetletji ustanovljen Geoss kot povezovalno središče Slovenije. Na prireditvi je spregovorila slavnostna govornica, Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je nekaj lepih besed namenila tudi kulturi in Poletni muzejski noči ter njeni povezovalni moči. Župan Občine Litija Franci Rokavec je hkrati podelil priznanja župana za leto 2013. Na prireditvi so nastopili Moški pevski zbor Svetega Nikolaja pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič, Mešani kvartet Lipa, pianist Jani Slimšek in harmonikar Nejc Grm. Program je povezoval Gorazd Mavretič.

 

priz2 P1150811priz1Nikolaj1

Po zaključku prireditve pa smo si v kulturni dvorani ogledali še dokumentarni film RTV Slovenija iz leta 2008 »Vladarske igre železne dobe«, na katerem različni strokovnjaki – arheologi in zgodovinarji – interpretirajo predmete iz železne dobe (na primer situlsko posodo) in skušajo ugotoviti njihov pomen za takratno družbo. Nadvse zanimivi so tudi prizori vgravirani na teh posodah; gre predvsem za upodobitve ljudi višjih slojev in posebne igre z orožjem oz. lesenimi ročkami, katerih nagrada za zmagovalca je bila dragocena bakrena posoda ali čelada.

situlaokvir