Festivali

Slovo poletju

Card image cap

Simbol festivala je sončnica. Pomen rastline izvira predvsem iz sončne simbolike, ki predstavlja vitalnost, življenje, toploto, užitek, svetlobo… (vir:igriscezivljenja.net). Festival mestu prinaša posebno poletno energijo in spodbuja, da se ta kljub prihajajočim jesenskim dnevom ne zaključi ampak nadaljuje in nadgrajuje vse leto.

Številni umetniki navdušujejo s svojim ustvarjanjem, ki je polno življenja in svetlobe in med ljudi prinaša zadovoljstvo ter neizmerno pozitivno energijo.

Festival je bil prvič organiziran v letu 2007 in je predvidoma izveden konec avgusta. Dogajanje je postavljeno v mestno središče (ploščad pred Športno dvorano ali Valvazorjev trg (v primeru dežja pa v Športno dvorano Litija).

Tačkov festival

Card image cap

Festival je bi prvič izveden v letu 2011 in je posvečen Litijanu Nacetu Simončiču, velikemu kulturniku, gledališčniku, lutkarju in režiserju. Iz dvodnevnega festivala se je v nekaj letih razvil v tedenski festival, ki navdušuje z gledališkimi predstavami, obiskom v knjižnici, v glasbeni šoli in muzeju.

Na delavnicah vsako leto, na drugo temo spoznavamo življenje s kužki, povabimo otroke, da sodelujejo na nagradnem likovnem natečaju ter se udeležijo zaključne prireditve v parku na Stavbah, kjer sodelujejo na Tačkovih delavnicah, se srečajo z veterinarko, pasjo frizerko, berejo knjige pod kostanji, občudujejo Tačke pomagačke in se srečajo z delom društev, ki se ukvarjajo z vzgojo psov… Ne manjkajo Tačkove palačinke in zabavni program…

Soorganizatorja festivala: ZKMŠ Litija in Knjižnica Litija v sodelovanju z Glasbeno šolo Litija Šmartno, Turističnim društvom Litija, Društvom Tačke in Repki Hotič, Veterinarsko ambulanto Gaber… in mnogimi drugimi, ki nas vsako leto razveseljujejo s svojim doprinosom k zanimivemu in bogatemu tednu.


Taček ima tudi svoj Facebook profil.