Sonce prineslo veselje in navdušenje na 3. Tačkov festival

6. in 7. junij 2014

V petek, 6. in soboto, 7. junija 2014, se je v parku na Stavbah, v Kulturnem centru, v Knjižnici Litija in na novem pasjem igrišču ob reki Savi odvijal 3. Tačkov festival. V petek dopoldan je festival obiskalo preko 600 otrok iz litijskih in šmarskih vrtcev ter šol. Ogledali so si izvrstno predstavo Najboljši par, ki sta jo izvedla Sten Vilar in Damjana Golavšek in kot vedno navdušila gledalce. V parku na Stavbah so po predstavi otroke že čakali kužki s svojimi vodniki iz Kinološkega društva Zagorje ter jim predstavili vragolije, ki jih obvladajo, ter znanja, ki jih potrebujejo za pomoč ljudem. Otroci so jih radovedno opazovali in postavili veliko zanimivih vprašanj. Ker so bili vsi pridni (otroci in kužki), so jih seveda lahko tudi pobožali, kar je bilo za marsikaterega otroka pravo doživetje. Knjižničarke Knjižnice Litija so v knjižnici pripravile razstavo vseh prispelih likovnih del in pesmi, ki so jih prispevali naši najmlajši za likovni in literarni Tačkov natečaj. Na stenah litijske knjižnice nas pozdravlja 367 risb, lani jih je prispelo272, letos 95 več. Literarnih prispevkov je bilo lani 52, letos pa 44.Dela bodo v Knjižnici Litija na ogled še celo poletje. V popoldanskem času so nam prijetno senco ponudili mogočni kostanji v parku. Otroci so ustvarjali na delavnicah, ki so jih pripravili prostovoljci iz Mladinskega centra Litija, igrali so košarko, risali s kredami po tleh… Veliko pozornosti obiskovalcev so pritegnili kužki iz Društva Tačke Pomagačke, ki so z otroki brali pravljice v »knjižnici pod kostanji«. Prijetno vzdušje je v ustvarjalnost otrok in odraslih prineslo nove izkušnje in nadgradilo popoldansko druženje.

Nace Simončič je ime, ki je zelo dobro poznano v kulturnem in še posebno v televizijskem svetu. Znameniti lutkar, igralec in režiser je oživil Radovednega Tačka in velja za enega najproduktivnejših in najduhovitejših slovenskih umetnikov. V petek zvečer (6. junija)   je Knjižnica Litija pripravila pogovorni večer z nekdanjo urednico in avtorico priljubljene otroške oddaje Ireno Struna Arko. Po uvodnem pozdravu in ogledu iskrivega dokumentarnega filma o Radovednem Tačku in njegovih dogodivščinah z Nacetom Simončičem in Markom Okornom je sledil pogovor z avtorico oddaje, ki je zbranim poslušalcem razkrila vse radosti in težave pri snemanju oddaje ter dodala marsikatero zanimivo anekdoto o njenih srečevanjih z Nacetom in seveda s – Tačkom! Dogodek je glasbeno popestril učiteljski zbor OŠ Litija pod taktirko Igorja Beuermanna.

Drugi dan festivala so v goste prišli psi Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana. Prijazna policista Janez in Željko sta skozi igro prikazala delo policijskih psov. Akcija in ubogljivost štirinožcev sta navdušila številno občinstvo. V parku je potekala tudi razglasitev najboljših sodelujočih v likovnem in literarnem natečaju, ki so prejeli praktične nagrade. Nagrajene risbe in pesniška dela so bili tudi na ogled. Ljubitelji kužkov so lahko kupili priboljške za svoje pasje prijatelje, sladkosnedi pa so se lahko posladkali s palačinkami, ki jih je pekel Nace Paternoster. Sobotno dopoldne je bilo polno akcije, adrenalina in umetniških vtisov.

Za zaključek letošnjega festivala pa smo v Litiji odprli prvo pasje igrišče. Otvoritev je z uvodnimi besedami pospremila ga. Mateja Šteferl, predsednica Civilne iniciative Litija, pobudnica in soorganizatorka Tačkovega festivala ter organizatorka celotne izvedbe postavitve Tačkovega pasjega igrišča. Zemljišče za igrišče je prispevala Občina Litija, Mestna skupnost je poskrbela za ograjo, Vinko Praprotnik z Zg. Loga je doniral kamniti vodnjak, Trgovina ZOO Nara pa je prispevala brezplačne pasje priboljške. Hvala tudi “sosedom” pasjega igrišča Ribiški družini Litija in Teniškemu centru As za korektno sodelovanje in tehnično pomoč.

Organizatorji prireditve: ZKMŠ Litija, Knjižnica Litija in Civilna iniciativna Litija smo veseli, da smo povezali in nadgradili naše izkušnje in znanja, ter “za Litijo” zopet naredili nekaj dobrega in koristnega. Festival je v dveh dneh obiskalo približno 1000 malih in velikih obiskovalcev.  Sodelovanje je že tretje leto obrodilo pozitivne sadove in načrti za naslednji festival se že oblikujejo. Verjamemo in vemo, da so bili tudi obiskovalci zadovoljni, kar dokazujejo številne pohvale, ki smo jih prejeli v zadnjih dneh.

Galerijo fotografij si lahko ogledate spodaj (arhiv KC in Knjižnica Litija)

PRIREDITEV SO OMOGOČILI:

Mestna skupnost Litija

Občina Litija

Društvo Tačke pomagačke

Komisija otrok in pes

Revije Moj Pes, Kužek, Kinolog, Mucek

Policijska postaja vodnikov službenih psov Ljubljana

Kinološko društvo Zagorje

Trgovina ZOO NARA Litija

Papirnica MAAR Litija

Domačija Paternoster

Društvo U3 Litija-Šmartno

Bojan Štine

Vinko Praprotnik – kamniti izdelki, Zg. Log pri Litiji