Gledališki abonma – sezona 2022-2023

25 LET GLEDALIŠKEGA ABONMAJA V KULTURNEM CENTRU LITIJA – VABLJENI K VPISU TUDI NOVI ABONENTI!

Letos praznujemo! 25 let mineva od pričetka gledališkega abonmaja v Litiji. Veliko uspešnih predstav in igralcev se je predstavilo na našem odru in ponosni smo na to. Polna dvorana obiskovalcev dokazuje, da imamo Litijani radi gledališče in si želimo tovrstne sprostitve. Tudi v letošnji sezoni nas bodo obiskali odlični umetniki ter prinesli smeh in veselje. Sprostitev od vsakdanje rutine pa je enkrat mesečno zagotovo velik prispevek k našemu zdravju, zato vabljeni, da se pridružite gledališki družini.

ROK PRIJAVE: PONEDELJEK, 5. SEPTEMBER 2022!

TUTOŠOMATO

Avtor: Iztok Mlakar
Režija: Vito Taufer
Koprodukcija: Gledališče Koper in SNG Nova Gorica
Premiera: oktober 2019

Iztok Mlakar bo v uprizoritvi seveda tudi igral (in pel), nastopil bo v vlogi starega mafijaša Baptista Minole, zagovornika tradicionalističnega patriarhalnega življenja, ki v bližino svojih treh hčera ne spusti nobenega moškega. Bianca (Tjaša Hrovat) najbolj hrepeni po možitvi, Chiara (Urška Taufer) bi čimprej rada prišla do očetovega denarja in je pripravljena vzeti za moža tistega, ki bi ji očeta pomagal spraviti s sveta, Katarina (Patrizia Jurinčič Finžgar) pa ne želi, da bi katera koli od njih doživela takšno zakonsko usodo kot njihova pokojna mati, ki je ob možu tiho in ponižno trpela, zato se odločno postavlja za pravice žensk.

Čeprav se starega mafijaša vsi na smrt bojijo, se okoli hiše začno vrteti mladi moški z različnimi nameni (Žiga UdirRok MatekMatija RupelLuka Cimprič) – jim bo uspelo doseči, kar si želijo, oziroma kar jim je bilo naročeno?

Igralce bo pri ustvarjanju glasbeno gledališkega doživetja v živo spremljal instrumentalni trio (Matjaž Švagelj, David Šuligoj in Roman Kobal).

Igrajo še: Urška Taufer, Tjaša Hrovat, Patrizia Jurinčič Finžgar, Luka Cimprič, Žiga Udir, Rok Matek, Matija Rupel; instrumentalni trio Matjaž Švagelj, David Šuligoj, Roman Kobal

In kaj pomeni Tutošomato?

Tutošomato bi lahko prevedli v ‘vse v vsem’ ali konec koncev, ali … še in še bi lahko prevajali ‘poslovenjeni’ italijanski izraz tutto sommato v slovenski knjižni jezik, toda nikoli ne bi dosegli tega skrivnostnega in zabavnega učinka, ki ga prinaša original z dodano strešico, črko manj in povezavo v eno samo besedo, saj odzvanja kot izraz, že od nekdaj ukoreninjen v slovensko primorsko govorno kulturo, ki se v Mlakarjevi pisavi nemalokrat oplaja tudi z italijansko gledališko tradicijo commedie dell’arte.”

Več: Gledališče Koper

ČUDEŽ

avtor: Daniel Glattauer
prevod, režija in scenografija: Samo M. Strelec
produkcija Narodni dom Maribor
premiera: april 2022

KATASTROFALNO ZABAVNA KOMEDIJA! V zakonu Jane (Tina Gorenjak) in Petra (Primož Vrhovec) že nekaj časa pošteno škriplje. Vendar: zbrala sta pogum in se odločila obiskati partnerskega svetovalca. Jima bo v seansi, ki jo vodi izkušen terapevt (Jaša Jamnik), uspelo rešiti njun odnos? ONA IN ON, PREPODOBNA ŠTEVILNIM MIDVA. Presneto napeto razmerje dveh, ki sta si do ušes zaljubljena dahnila usodni DA, skupaj v dobrem in slabem. A kaj, ko se zdi, da sta tisto »dobro« že porabila v prvih letih zakona … Ali je zdaj ostalo le še »slabo«? Tik pred prepadom se odločita za zadnji poskus – obisk terapevta. JIMA BO USPEL ČUDEŽ? Tina Gorenjak, Primož Vrhovec in Jaša Jamnik v turbulentni komediji uspešnega avstrijskega dramatika Daniela Glattauerja (Proti severnemu vetru, Vsakih sedem valov …). prevod, režija in scenografija: Samo M. Strelec naslov izivrnika: Die Wunderübung produkcija: Narodni dom Maribor premiera: 9. april 2022, Dvorana generala Maistra, Narodni dom

V zakonu Jane (Tina Gorenjak) in Petra (Primož Vrhovec) že nekaj časa pošteno škriplje.
Vendar: zbrala sta pogum in se odločila obiskati partnerskega svetovalca.
Jima bo v seansi, ki jo vodi izkušen terapevt (Jaša Jamnik), uspelo rešiti njun odnos?

Ona in On, podobna številnim »midva«.
Presneto napeto razmerje dveh, ki sta si do ušes zaljubljena dahnila usodni DA, skupaj v dobrem in slabem. A kaj, ko se zdi, da sta tisto »dobro« že porabila v prvih letih zakona …
Ali je zdaj ostalo le še »slabo«?
Tik pred prepadom se odločita za zadnji poskus – obisk terapevta. Jima bo uspel ČUDEŽ?

Tina Gorenjak, Primož Vrhovec in Jaša Jamnik v turbulentni komediji uspešnega avstrijskega dramatika Daniela Glattauerja (Proti severnemu vetru, Vsakih sedem valov …)

Več: Narodni dom Maribor

NIKOLI NI PREPOZNO

avtorica: Jera Ivanc
režija: Luka Marcen
produkcija City teater
premiera: november 2022

Alja je vse v enem in ena za vse – računovodkinja, mama, žena, gospodinja in še kaj. Po dnevu polnem ponesrečenih vsakodnevnih opravil in še kar posrečenem pogovoru s svojo podobo v zrcalu ugotovi, da je čas za spremembo. Ne videza, temveč vsebine. Čas je za smisel. Sledila bo svojim mladostnim sanjam, v roke spet prijela frizerske škarje in se lotila izboljševanja sveta pod geslom “zadovoljna stranka, boljši svet”. A zadovoljstvo je izmuzljiv pojem, svet pa pisana gneča bolj ali manj uravnovešenih ljudi, strank, družinskih članov, taksistov, šefic in drugih, ki poskrbijo, da nič ne gre kot po maslu.

Nikoli ni prepozno je monokomedija o iskanju smisla in ravnovesja – med sanjami in stvarnostjo, videzom in vsebino, kariero, družino in intimo –, ki ugotavlja, da za pogovor s svojo podobo v zrcalu ni nikoli prepozno. Lahko pa je, zlasti, če se v zrcalo pogledate z žlahtno komedijantko Mojco Fatur, do solz zabavno.

besedilo: Jera Ivanc
režija: Luka Marcen
igra: Mojca Fatur
scena: Sara Slivnik
produkcija: Kreker in SiTi Teater BTC

Več: City teater

SLG Celje / Pravi heroji / ARHIV / 2.9.2021

 

PRAVI HEROJI

avtor: Rok Vilčnik Rokgre
režija: Samo M. Strelec
produkcija SLG Celje,
premiera: september 2021

Pogrebna dejavnost je lahko v potrošniški družbi donosen posel in tega se dobro zaveda Ingemar Ferš, ki želi svoje privatno pokopališče v Mariboru »Večno razkošje« spremeniti v najbolj moderen grobarski resort v Evropi. Pokopališče morajo zaradi ureditve množičnega grobišča za domobrance preseliti na novo lokacijo, tam pa odkrijejo jamo, polno partizanskih kosti. Težaško delo ločevanja in selitve mora opraviti enonogi Canek. Lačni psi mu odnesejo domobranske kosti, zato se Ferš spomni, da bi v množično domobransko grobišče pač prenesli partizanske kosti, ki jih je Canek našel na novi lokaciji. »Kosti so kosti in ne ljudje, in zaradi njih je samo prepir,« pravi Ferš, »zato je čas, da jih zakopljemo.«
Avtohtona črna komedija Pravi heroji se brez dlake na jeziku loti mnogih nevralgičnih točk sodobne slovenske družbe – razprodaje državnega premoženja tujcem, divje privatizacije, nenehne delitve na naše in vaše, nerazčiščenega odnosa do polpretekle zgodovine, izkoriščanja malega človeka, sumljivih poslov, podivjanega potrošništva, pohlepa po bogastvu in politike. Brez zadržkov smeši hlapčevski odnos do tujcev in manjvrednostni kompleks, ki ostaja ena temeljnih karakternih lastnosti našega naroda, razvrednotenje politične scene do te mere, da je lahko na oblasti vsak, ki si to zaželi.
Komedija, napisana v mariborskem pogovornem jeziku, skozi oči malega človeka, ki se bori za preživetje, postavlja ogledalo sodobni slovenski stvarnosti, kjer je vse naprodaj, kjer ni več jasno, kdo so rablji in kdo žrtve, kjer ustvarjanje dobička postaja bistvo našega bivanja in se na človeka gleda le še kot na strošek. Živ človek je breme, mrtvec lahko predstavlja dobiček.
Vilčnikovi dialogi so kruti in neznansko smešni, njihova resnica nas straši in hkrati spravlja v smeh. V absurdnih situacijah prepoznamo resničnost vsakdana. Njegovi liki so liki iz mesa in krvi, vsak se na svoj način, kot ve in zna, bori za svoj obstanek. Malemu človeku v krutosti vsakdana preostane le še, da verjame v superheroja in nas ob vsem tem še nasmeji do solz.

Igrajo: Aljoša Koltak, Renato Jenček, Lucija Harum k. g., Gojmir Lešnjak Gojc k. g., Rastko Krošl, Tarek Rashid

Več: SNG Celje

BOEING, BOEING

avtor: Marc Camoletti
režija: Vinko Moderndorfer
produkcija: Špas teater
premiera: oktober 2022

NAPOVEDUJEMO vročo komedijo in preveč stevardes!

BOEING-BOEING

situacijska komedija

Ob praznovanju 25-letnice Špas teatra vas bomo že to jesen razveselili z veleuspešnico, eno najbolj uspešnih predstav vseh časov, v režiji Vinka Möderndorferja in z mlado ekipo izvrstnih igralcev!

PRIPNITE SI PASOVE, POLETELI BOMO!

Poletite nazaj v sladka, svobodno misleča 60-ta in neonesnaženo ozračje najbolj sočne situacijske komedije, polne zmešnjav in zamenjanih identitet – zagotavljamo vam, da se boste smejali naglas! V prestolnici ljubezni, Parizu, je skrit mali apartma, v katerem živi arhitekt Bernard. Z izjemno geometrično natančnostjo žonglira s prihodi in ljubezenskimi uricami s kar tremi atraktivnimi stevardesami. Francozinja, Američanka in Nemka sicer letijo za različne letalske družbe, a ga navdušeno obiskujejo, on pa se med tem uri v kombinatoriki in skrbno načrtuje njihove pristanke in polete. Vse dokler svet ne spozna novih hitrih boeingov. Bernardov skrbno sestavljeni urnik se poruši do temeljev, njegova ne-tako-kot-on-navdušena in ne-tako-kot-stevardese prikupna hišna pomočnica mu situacije pač ne olajšuje. Ko se nekega dne trio stevardes sočasno znajde v stanovanju, ko Bernarda obišče še v ljubezni kot jabolko nezrel prijatelj iz otroštva Robi, je kaos popoln, katastofa pa neizbežna. Stevardese so vilinska bitja, a če jih je preveč … je to čisto preveč!

 

  • Predstava, ki je prišla v Guinessovo knjigo rekordov kot največkrat odigrana francoska komedija na svetu
  • Kultna predstava, ki jo občinstvo obožuje!
  • Po njej je bil posnet istoimenski film, v katerem so blesteli Jerry Lewis, Tony Curtis in Thelma Ritter.
  • Špasova različica komedije 'Stevardese pristajajo' je prejela nagrado Najboljša komedija leta 2002,

Ljerka Belak v glavni vlogi pa je postala Žlahtna komedijantka festivala.

 Tekst in predstava na Broadwayu je osvojila več Tony Award nagrad za gledališke uprizoritve

Več: Špas teater

…………………………………………………………………………

ROK PRIJAVE: PONEDELJEK, 5. SEPTEMBER 2022!

…………………………………………………………………………………..

Če bi radi imeli stalni sedež in tako postali abonent, prosimo, da izpolnjenite PRIJAVNICO (zgoraj) – enostavno in hitro! 
Prednost pri prijavi imajo abonenti iz prejšnjih sezon.

PREDVIDENA CENA ABONMAJA:

  • odrasli 80€
  • upokojenci, dijaki/študenti 75€

NAČIN PLAČILA
Preko položnice (ki vam jo pošljemo), lahko tudi v 2 obrokih (pravočasno sporočite oz. obkrožite na prijavnici)! V primeru, da predstave (oz. nadomestne predstave) ne bi mogli izvesti do konca junija 2023, bomo razliko vrnili na vaš račun.

Za vsa vprašanja smo dosegljivi po telefonu: 01-89-00-200 ali
na 041-992-143 – Mateja, vsak delovnik od 8.00 – 12.00, ter na elektronski naslov: kulturnicenter@zkms-litija.si Predstave so predvidoma ob četrtkih ob 19.30.

ODPOVED ABONMAJA:
Prosimo vas, da nas obvestite tudi v primeru, da abonmaja ne boste več obiskovali (lahko samo SMS na
041-992-143 in sicer VAŠE IME IN PRIIMEK IN ODPOVEDUJEM ABONMA – DO 31.8.2022!

 

Življenje je kratko: krši pravila, odpusti hitro,
poljubljaj počasi, ljubi resnično,
smej se nenadzorovano in nikoli ne obžaluj tistega,
kar te nasmehne.
Mark Twain