Koncert stare glasbe v Litiji

20. 7.

V soboto, 20. 7. 2013, ob 20:30 bo v cerkvi Sv. Nikolaja v Litiji v okviru festivala stare glasbe Seviqc Brežice nastop vokalno-instrumentalne skupine Musica Antiga da UFF iz Brazilije.

SONY DSC

Ansambel Musica Antiga da UFF je z delovanjem pričel leta 1981. Ansambel poskuša obujati in širiti ne le glasbo, ampak tudi srednjeveški in renesančni pogled na svet. Z leti so njegovi člani postali strokovnjaki za tehniko igranja na srednjeveške in renesančne inštrumente, pa tudi za interpretacijo pesmi teh pomembnih zgodovinskih obdobij. Skupina, ki so jo ustanovili Leandro Mendes, Lenora Pinto Mendes, Marcio Paes Selles, Mario Orlando, Sonia Leal Wegenast in Virginia van der Linden, še vedno raziskuje in odkriva nove načine informiranja javnosti o stari glasbi zahodne Evrope. Poleg zgodovinskega in raziskovalnega dela lahko občinstvo vidi replike inštrumentov, ki so jih v teh obdobjih uporabljali, in sliši zgodbe, ki izvajano glasbo spremljajo. V času svojega delovanja je ansambel posnel sedem CD-jev in tematsko LP ploščo, ki je bila prodana v 20 000 kopijah. V teh letih je ansambel izvedel tudi več kot 2.000 koncertov po Braziliji, snemal glasbo za glasbene videe in organiziral tečaje na festivalih in renesančnih sejmih. UFF Early Music Ensemble nastopa v najbolj pomembnih koncertnih dvoranah v Riu de Janeiru, koncertiral pa je tudi po celotni Braziliji.

_51baf8aa3eb3a

“V srednjem veku so bile zapisane mnoge pesmarice, ki vsebujejo marijanske čudeže in kažejo, kako pomembna je bila Devica Marija za srednjeveške ljudi. Med njimi je tudi rokopis, ki sedaj nosi ime Llibre Vermell (Rdeča knjiga) in vsebuje romarske pesmi iz katalonske katedrale Montserrat. Zbirka Laudas Marianas iz 14. stoletja predstavlja izraz frančiškanske pobožnosti, ki se je razvila v Italiji in skozi glasbo slavila Devico Marijo. Cantigas de Santa Maria (Hvalnice Sveti Mariji), ki jih je uredil kralj Alfonz X. Modri, obsegajo veliko zgodb o čudežih Device Marije na področju Iberskega polotoka in po vsej Evropi.”