Razstava o starem litijskem mostu

20.1.

V avli Kulturnega centra bo do 7. februarja na ogled likovno-fotografska razstava o starem litijskem mostu, ki so ga porušili pred 40 leti. Mestni muzej Litija je k sodelovanju povabil Litijski likovni atelje Lila, ki se je navdušeno odzval povabilu. Kar 13 likovnikov je z različnimi tehnikami ustvarjalo in nastalo je 14 likovnih del. Poleg tega so na ogled tudi fotografije iz fototeke Mestnega muzeja Litija. Pobudnica te razstave, Helena Hauptman, je v kratkem kulturnem programu o mostu povedala:

V teh dneh mineva 40 let, kar je izginil stari litijski most, ki je bil več kot le simbol Litije. Bil je najstarejši most v Zasavju, izredno pomembna vez med spodnjo Kranjsko in Dolenjsko stranjo ter stik z Južno železnico. V preteklosti je bila nekaj časa uveljavljena napačna letnica izgradnje mostu, toda časopisi ne lažejo in Laibacher Zeitung je aprila 1855 natančno popisal slovesnost ob otvoritvi,  ki je bila 1.4.1855. Ob tokratni priložnosti smo v vitrini postavili na ogled tudi ostanek nekdanjega mostu, ki ga je litijskemu muzeju podaril Vinko Damjan in zapisal nekaj podatkov o njem.  Nekoč je bil most in nekoč je bila Litija, kakršne ni več….

Delo Likovnega ateljeja Lila je predstavila njihova predsednica Joža Ocepek, ki je povedala, da je vsak ustvarjalec, kot vedno, dal v sliko del sebe, čeprav je bil motiv enak. Posebej za otvoritev razstave je bila na ogled tudi slika mostu priznane litijske slikarke Mire Pregljeve. Slika bo na ogled tudi 7.2. ob prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku. V krajšem kulturnem programu je zapela Ženska vokalna skupina Lipa, ki je prav za to priložnost prvič predstavila priredbo Avsenikove skladbe “Bila sva mlada oba, ko preko mosta sva šla…”

P1190737

P1190742

P1190760

P1190776

P1190683

P1190733