O Poletni muzejski noči 2014 v Litiji

Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, ki izvajajo programe s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. Povezovalni projekt, prilagojen na urbano območje, je bil že od začetka zasnovan tako, da predstavlja ustanove in njihove vsebine kot prostore sproščenega preživljanja prostega časa. Ideja se je porodila iz poznavanja podobnih dogodkov v tujini in iz želje na privlačen način predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem.

Tudi v Mestnem muzeju Litija smo že tretje leto zapored pripravili zanimiv in sproščen program za vse prijatelje muzejev in zgodovine na splošno. 21. junija so bila vrata muzeja na široko odprta od šeste ure zvečer do polnoči. Poleg stalnih treh muzejskih zbirk, torej rečne, železniške in rudarske, so si obiskovalci lahko ogledali še najnovejšo razstavo in zgodbo o slovenskem zlatokopu – tako rekoč domačinu – Antonu Standerju, ki si je z iskanjem zlata v Kanadi in na Aljaski ustvaril neizmerno bogastvo. Na ogled sta bili prav tako razstavi o Južni železnici in Litijskem športu skozi čas.

Program Poletne muzejske noči smo odprli s predavanjem in kreativnim diskurzom o načrtovanem odprtju turistične kulturno-zgodovinske poti po Litiji v osmih točkah, kjer so lahko tudi Litijani izrazili svoje poglede in predloge. Nato so na svoj račun prišli tudi sladokusci, saj smo pripravili degustacijo šest različnih vrst potic, program pa smo na koncu zaokrožili s čudovitim dokumentarnim filmom o neustrašni pisateljici, popotnici, poliglotki in intelektualki Almi M. Karlin. Za uho in dušo je hkrati skrbel pianist Jani Slimšek, ki je z znanimi melodijami pričaral zares nepozabno vzdušje.