Likovna razstava Jelke Jantol

1.12.

Jelka Jantol že 15 let z družino živi v Litji, rojena pa je bila 6.7.1960 v Ljubljani.  Po poklicu je vzgojiteljica predšolskih otrok, zaposlena v Vrtcu Pedenjped, Ljubljana.
Prve črte z barvicami  in čopičem je kot otrok potegnila skupaj s svojim očetom. Kasneje je v življenju obiskovala različne slikarske tečaje. Sprva se je ljubiteljsko posvetila otroški ilustraciji.  Mnogo tehnik se je naučila tudi sama. Od leta 2012 je članica društva LILA, kjer je mentor mag. Zoran Poznič. Mnogo njenih popoldnevov dopolnjuje slikanje v akrilu in olju,  v zadnjem času pa se predvsem posveča risbi in grafiki.

Njena prva samostojna razstava prinaša RISBE IN GRAFIKE, ki so nastale v zadnjem letu. Po delavnici umetniške grafike in grafičnih tehnik visokega in globokega tiska, ki jo je v društvu LILA vodil mojster grafike Jože Potokar – Cvrčo, se je študiju te tehnike posvetila še bolj temeljito in poglobljeno.  Nastale so številne risbe in matrice za tiskanje grafik/monotipije: linorez, suha igla, jedkanica.
Rada slika na svilo, se ukvarja s poslikavo pohištva ter oblikuje nakit in piše poezijo.

1-20140311_080905

Vidni uspehi:
– EX TEMPORE VAČE (2013 druga  nagrada),
– uvrstitev na razstavo Risbe  in   grafik za Zlato paleto 2013, v  Gornji Radgoni,
– uvrstitev na razstavo Realizem za Zlato paleto 3013, v Tržiču,
– uvrstitev na razstavo za Zlato paleto Risba in grafika 2014, v Trbovljah,
– uvrstitev na razstavo za Zlato paleto Realizem 2014, v Starem trgu pri Ložu.

Sodeluje na skupinskih razstavah društva in ex temporih: Vače, Kresnice, Trbovlje, Pšata (Sprehod po Pšati), Na Kulturnih dnevih slovenskih vrtcev, letos se je prvič udeležila tudi Likovnega tabora v organizaciji Zveze likovnih društev Slovenije, v Sevnici.

Kulturni program:
Poezijo Jelke Jantol bo predstavila Petra Jantol.

Cel svet so narisane črte;
poti, ki vodijo kamorkoli si zaželiš,
potovanja v neznano,
včasih brezpotja,
čez širna obzorja,
nebesne širjave,
v globine morja,
vse tja do vesolja, v temine neskončne(Jelka Jantol)

Glasba: Jani Slimšek, pianist