NOVOLETNO VOŠČILO

“Dva avtomobila bi se skoraj zaletela in vse bi minilo brez posledic, če starejši voznik velikega terenca ne bi čutil dovolj jeze, da je skočil iz vozila in začel rjoveti sredi križišča. V majhnem avtu pa so se odprla vrata in na vsaki strani sta izstopila omarasta mladeniča. Ups – tipična dvojna pomota: voznik terenca je pomislil, da so mere njegovega avta postale tudi njegove in da se v majhnih avtomobilih vozijo le majhni ljudje.
Zastal je z dvignjeno roko, okleval (možgani analizirajo nov položaj), nato pa je zarjovel “Vama bom že pokazal!”, si snel čepico, jo treščil ob tla in zbrcal v jarek. “To še ni vse!” je zavpil mladeničema, ki sta ga nepremično opazovala, “Zdaj bosta videla hudiča!” Snel si je uro, bumf ob tla, začel je skakati po njej, drobni koščki so mu škrtali pod podplati. Ko jo je razmazal po asfaltu, se je obrnil k mladeničema, rekel: “Sta dobila svoje, a?”, se vrnil v avto in zadovoljen odpeljal. Mladeniča sta osuplo gledala za njim.
Kaj se je zgodilo? Ko so možgani napadalnega voznika analizirali položaj, so ugotovili, da se z dvema krepkima moškima ni dobro stepsti, in razum je ukazal: “Odnehaj!” A kri je bila že polna kemikalij, vrela je od adrenalina, ves bes in energijo je moralo telo porabiti. In ju je. Tako, da je začelo uničevati lastne predmete, torej delati škodo samemu sebi.”

O človeških čustvih in ravnanjih je že pred 300 leti govoril nizozemski filozof Spinoza. Približno takole svetuje: Skušajte razumeti svet okoli sebe, ne se jeziti, zmerjati, obsojati in obsoditi v prvem hipu. Vsa naša ravnanja so del naravnih zakonov, na katere nimamo vpliva in ne moči spremeniti jih. Ljudi ne bomo spremenili po svoji meri, dobro pa bomo storili predvsem sebi, če jih bomo skušali razumeti.

Zato vam v novem letu želimo predvsem razumevanja, sebe in drugih, veliko strpnosti, potrpljenja in ljubezni do sebe in bližnjih. Samo ta svet imamo, očuvajmo sebe, da bomo zmožni čuvati druge. Lepe in mirne praznike ter veliko radosti v družbi vaših najdražjih vam želi kolektiv Kulturnega centra.