Litijska pustovanja nekoč – popotovanje v litijsko bližnjo preteklost

29.1.

V četrtek, 29. januarja, se je v prostorih Kulturnega centra Litija odvilo predavanje z naslovom Litijska pustovanja nekoč, kjer je kustosinja Helena Hauptman s pomočjo dokumentarnih fotografij, filmov in zanimivih starih časopisnih člankov predstavila bogato tradicijo litijskega karnevala.

Njegovim skromnim začetkom sredi 19. stoletja je sicer botrovalo zgražanje nad neokusnostjo in nemoralnostjo mask, vendar so ga Litijani že nekaj let kasneje z odprtimi rokami sprejeli za svojega. Vrhunec pustovanja v Litiji lahko umestimo v čas po drugi svetovni vojni, še posebej v 60ih in 70ih letih, ko je karneval obiskalo tudi do 20.000 ljudi. Člani karnevalskih skupin pa so celo dobili nekaj dopusta v svojih službah, da so se dobro pripravili na nastop. Teme karnevala so bile vedno zelo aktualne in provokativne – od bližnjevzhodne naftne krize in bogatih šejkov, do mednarodne razoroževalne konference, ko sta Litijo obiskala celo Kennedy in Hruščov.

Po slovenski osamosvojitvi je v 90ih letih karneval počasi zamrl in zanimanje zanj je splahnelo. V zadnjih letih pa Občina Litija ponovno poskuša obuditi nekdaj zelo privlačen družabni dogodek.