Približevanja: gost Igor Samobor

30.3.

Igor Samobor je diplomiral na ljubljanskem AGRFT-ju, in je stalni član ansambla Ljubljanska Drama, v kateri je do danes odigral več kot šestdeset naslovnih, nosilnih, predvsem pa zelo zahtevnih karakternih vlog. Od leta 2013 je tudi njen direktor. Za svoje vloge je prejel vrsto najvišjih priznanj in nagrad, odnagrade Prešernovega sklada, nagrade Sklada Staneta Severja do številnih Borštnikovih nagrad za igro v letih 2001, 2004, 2005, 2007, 2009 in 2011.
Filmsko kariero je začel graditi v filmih vodilnih slovenskih režiserjev Boštjana Hladnika (Ubij me nežno), Vojka Duletiča (Deseti brat), Franceta Štiglica (Veselo gostüvanje) in Matjaža Klopčiča (Črna orhideja, Ljubljana je Ljubljena). V največji slovenski filmski uspešnici zadnjih let, filmu Kajmak in marmelada Branka Đurića, je upodobil nepozabnega soseda z balkona. Igral je v nadaljevanki Na terapiji, v filmu 9.06 in bil nagrajen z Vesno za glavno vlogo. Zadnja njegova filmska vloga je vloga profesorja Zupana v mednarodno priznanem in mnogokrat nagrajenem filmu Razredni sovražnik. Oktobra 2012 je prejel Borštnikov prstan za življenjsko delo. (Vir: MMC-RTVSLO in Wikipedija).
Igor Samobor je nedvomno eden najbolj prepoznavnih gledaliških umetnikov pri nas, zato bo srečanje z njim poseben dogodek, ki ga ne kaže zamuditi.

Z njim se bo pogovarjal Vladimir Jakopič.