Strokovna ekskurzija na Štajersko

Petek

Člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Litija – Šmartno in zaposleni v Mestnem muzeju Litija in Kulturnem centru smo se v petek, 27. marca odpravili na celodnevno strokovno ekskurzijo na Štajersko, ki jo je pripravila kustodinja Helena Hauptman.

Pot nas je najprej popeljala v znameniti samostan Žičke kartuzije v kraju Stare Slemene v občini Slovenske Konjice. Čeprav je danes kartuzija, ki je bila ustanovljena v 12. stoletju, deloma obnovljena, deloma pa še vedno v ruševinah, je bila nekoč izredno pomembno duhovno in gospodarsko središče. Menihi so se ukvarjali med drugim tudi z zeliščarstvom in varjenjem različnih zdravilnih zvarkov, znani pa so bili predvsem po zaobljubi molku in izredno strogih pravilih življenja v samostanu.

Naslednja postaja našega potovanja je bila Ptujska gora in bazilika Marije zavetnice s plaščem, zelo znan romarski kraj. Cerkev je nastala v 14. stoletju in je preživela celo turška plenjenja, saj je grajena iz trdnega kamna. Denar za njeno gradnjo naj bi prispevali štajerski grofje v zahvalo, da so preživeli bitko pri Nikopolju leta 1396.

Na poti v mesto Ptuj smo se ustavili ob izkopaninah antičnega mitreja, poimenovanega III. mitrej. Mitrej je rimsko svetišče boga Mitre, ki je bil še posebno priljubljen med vojaki od 1. stoletja n.š. naprej vse do dokončne prevlade krščanstva. Svetišče so našli konec 19. stoletja, ko so ga tudi zaščitili tako, da so okoli njega zgradili hišo. Delno je ohranjenih tudi nekaj nagrobnikov in kipov Mitre, ki omogočajo zelo dragocen vpogled v življenje Rimljanov.

V samem mestu Ptuj pa nam je vodička razkazala staro mestno jedro, ki velja za eno najlepših v Sloveniji. Rimska Poetovio, današnji Ptuj, se ponaša z bogato zgodovino in pestrim kulturnim dogajanjem. Med drugim smo si ogledali mestni stolp, prvi muzej na prostem na Slovenskem, najstarejšo zgradbo v mestu ter zelo lepo pred kratkim obnovljeno minoritsko cerkev in samostan.

Udeleženci smo bili z ekskurzijo zelo zadovoljni, čeprav sta nam razpoloženje nekoliko pokvarila mrzel veter in dež, zato se že veselimo naslednje!