Slavnostna akademija ob 130-letnici delovanja Knjižnice Litija, PD Lipa in PGD Litija

13.4.

Leto 1885 je bilo za Litijo in ostalo slovensko ozemlje eno najbolj prelomnih. Ponemčevanju oblasti so Slovenci odgovorili z ustanavljanjem različnih društev. Njihov pomen je bil v skrbi in razvoju slovenskega jezika in znanosti ter pravici do izobraževanja v slovenščini. Z združevanjem Slovencev v društva in organizacijo kulturnih dogodkov so dosegli dvig nacionalne zavesti ljudi. Litija ni zaostajala za ostalimi centri na Slovenskem in je leta 1885 ustanovila podružnico Družbe sv. Cirila in Metoda, v okviru katere so vzniknili Slovensko bralno društvo, Požarna bramba in Pevsko društvo Litija.

Ob tej priložnosti bo v ponedeljek, 13. aprila 2015, ob 19h, v dvorani Kulturnega centra potekala slavnostna akademija, na kateri bodo svojo 130-letnico delovanja obeležili nasledniki prvotnih organizacij – Knjižnica Litija, Pevsko društvo Lipa in Prostovoljno gasilsko društvo Litija.

Občinstvu bo spregovoril predsednik Mestne skupnosti Litija Dušan Hauptman, kot slavnostni govornik pa nas bo z govorom počastil dr. Stane Granda.

V kulturnem programu sodelujejo Pevsko društvo Lipa in Glasbena šola Litija – Šmartno.

Vljudno vabljeni!