Obujanje spominov ob premieri filma

11.06.

V četrtek, 11. junija 2015, smo v obnovljenih prostorih nekdanje osnovne šole (stara sodnija) predvajali nov dokumentarni film Zgodovina litijskega športa, ki ga je izdelal ATV Signal Litija v sodelovanju z Mestnim muzejem Litija.

Pozdravni nagovor sta podala Dušan Hauptman in Mirko Kaplja, dolgoletna litijska športnika oz. športna delavca, ki sta z zbranimi delila nekaj osebnih izkušenj s športom, kot predstavnik ATV pa nam je z nekaj tehničnimi podatki postregel Vladimir Jakopič. Sledil je ogled polurnega dokumentarnega filma, v katerem je Helena Hauptman na kratko predstavila zgodovino športa v Litiji, Milan Gernedel, Ivo Baus in Janez Ponebšek pa so nam z osebnim pričevanjem približali športno dogajanje neposredno po vojni vse tja do 60. let prejšnjega stoletja in nas nasmejali z marsikatero zabavno anekdoto.

Dokumentarni film Zgodovina litijskega športa je prvi takšen poskus celostnega prikaza zgodovine športa v Litiji in predstavlja pomemben mejnik v litijskem zgodovinopisju.

Kljub soparni vročini smo z občani Občine Litija preživeli zelo prijeten večer ob obujanju spominom ne le na povojni šport, temveč tudi na preživete trenutke v nekdanjih prostorih Osnovne šole Litija, ki smo jo mnogi od nas obiskovali.

Dogodek je povezovala Mateja Sladič-Vozelj.