Poletna muzejska noč 2015

20.06.

Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, ki izvajajo programe iz področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. Povezovalni projekt, prilagojen na urbano območje, je bil že od začetka zasnovan tako, da predstavlja ustanove in njihove vsebine kot prostore sproščenega preživljanja prostega časa. Ideja se je porodila iz poznavanja podobnih dogodkov v tujini in iz želje na privlačen način predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem.

Mestni muzej Litija že vrsto let sodeluje pri tem projektu in tudi letos smo pripravili bogat kulturni program, ki se je pričel ob 18. uri z arheološko delavnico za otroke z naslovom Na dvorišču prazgodovinske vasi, ki jo je pripravila skupina Stik iz Ljubljane. Otroci so se učili izdelovanja prazgodovinskega orodja, iz gline so ustvarjali posode in “palačinke” ter izvedeli marsikaj zanimivega o življenju takratnih ljudi.

Program smo nadaljevali s predavanjem o invazivnih rastlinskih vrstah v Sloveniji, kjer nas je Matej Šuštaršič poučil o tej pogosto nevidni grožnji našemu okolju, obiskovalci pa so si na to temo ogledali še razstavo. Na koncu se je med predavalcem in slušatelji razvila zanimiva razprava o problematiki invazivnih rastlinskih in živalskih vrstah – spregovorili pa smo tudi o vsem dobro znanem škodljivcu – portugalskem lazarju, ki ga srečujemo na domačih vrtovih. Dotaknili smo se teme pitne vode v litijski občini, slovenske lesne industrije in še marsičesa.

Zatem smo se preselili v sosednji prostor, kjer se nahaja razstava o pomembnih litijskih obletnicah v letošnjem letu. Gre za 130 let ustanovitve litijske podružnice Družbe sv. Cirila in Metoda (v okviru katere so nekoč delovali Litijska požarna bramba, Bralno društvo in Litijsko pevsko društvo), 110 let delovanja praznuje Planinsko društvo Litija, 70 let mineva od konca druge svetovne vojne, 50 let odkar so zaprli rudnik Sitarjevec, Mestni muzej Litija pa obeležuje 10 let svojih razstav. Ob tej priložnosti je kustodinja Helena Hauptman izvedla tudi predavanje s projekcijo.

Tudi Moška in ženska vokalna skupina Lipa z inštrumentalistoma Gašperjem Šinkovcem in Stančijem Škarjo sta tokrat sodelovali na dogodku in večer popestrili z bogatim glasbenim programom.

Večer se je zaključil z ogledom slovenske filmske klasike Tistega lepega dne. Gre za slovenski celovečerec iz leta 1962, ki se tematsko navezuje na priključitev Primorske Italiji leta 1920.

Število obiskovalcev Poletne muzejske noči se vsako leto povečuje, kar kaže na potrebo in zanimanje litijanov po takšnih dogodkih – letos smo našteli skupaj 100 obiskovalcev. Zato že toplo povabljeni vsi, da se udeležite naslednje Poletne muzejske noči 2016, ko bomo zopet pripravili zanimiv kulturni program.

Hvala vsem obiskovalcem in sodelujočim za zares prijeten večer!