Festival Slovo Poletju 2015

27. in 28. 8.

Program:

ČETRTEK, 27. avgust
DALMATINSKI VEČER – ĐANI STIPANIČEV s spremljevalno skupino in Klapa MALI GRAD

ĐANI STIPANIČEV je bil več kot deset let član klape Dalmati. Skozi bogato glasbeno pot je prejel več nagrad na splitskem in šibeniškem festivalu. Večkrat je nastopal v muziklih v Zagrebu. 2004 je osvojil nagrado za najboljšo glavno moško vlogo v muziklu Zgodba z zahodne strani, ki je bila izvedena v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu. Na svoji samostojni glasbeni poti je posnel več albumov (‘Kartolina iz Dalmacije’(zlata plošča),  ‘Live in Komedija’, ‘Ti si moje sve’, ‘Kajkavske popevke’ in ‘Dalmacijo od kamena’ (album nominiran v kategoriji popularne glasbe za diskografsko nagrado Porin 2012) . S svojim žametnim glasom bo litijsko publiko ponesel med dalmatinske valove in glasbene uspešnice.

 

Pred dvanajstimi leti so se v Kamniku sestali pevci in glasbeniki različnih zvrsti in za svojo dušo ustanovili KLAPO MALI GRAD, z namenom, da prepevajo samo dalmatinsko klapsko pesem. Kot pionirjem te glasbene zvrsti v Sloveniji se je ”stvar hitro prijela” in nastopi in koncerti so se kar vrstili- tudi po 90 na leto. Nastopali so tako rekoč po vsej Sloveniji , kot tudi izven meja – v Avstriji, v Italiji, kjer so bili nedavno tega tudi na njenem jugu, na turneji pri manjšini Moliških Hrvatov. Njihovemu koncertu so prisluhnili v Londonu, redni gosti pa so tudi na Hrvaškem. Skupaj z najbolj znanimi klapami so si delili odre v Tivoliju, Stožicah, Avditoriju Portorož in dvorani Tabor, že deset let pa so organizatorji srečanja klap v   Kamniku. Umetniški vodja klape je Primož Leskovec.

PETEK, 28. avgust
RAZLIČNOST GLASBE POVEZUJE – irska glasba z skupino NOREIA in plesalkami, rock s skupino MAGRATEJA in Pihalnim orkestrom Litija

Petkov večer smo poimenovali Različnost povezuje. V prvem delu se nam bo predstavila odlična skupina NOREIA, štiričlanska zasedba izkušenih mladih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske pesmi, a ne vedno na povsem tradicionalen način! Repertoar zasedbe predstavljajo tako živahne instrumentalne skladbe kot tudi umirjene in romantične balade, nikakor pa seveda ne gre brez standardnih pivsko-veseljaških pesmi. Kombinacija irske živahnosti in keltske zasanjanosti vas zagotovo ne bo pustila hladnih!  V zadnjih treh letih delovanja je skupina Noreia zabeležila preko 200 nastopov. Poleg stalnega koncertiranja v pubih, kavarnah in pivnicah se zasedba vedno pogosteje pojavlja tudi na festivalskih odrih doma in v tujini. Za njimi je uspešna turneja po Irski (2012) ter gostovanja na Hrvaškem in v Italiji (2014). V letu 2014 je skupina posnela svoj prvi album z naslovom »Step it out!«, na katerem lahko slišimo tradicionalno irsko glasbo v avtorskih preoblekah. Zasedbo Noreia sestavljajo: Anej Ivanuša: irske piščali, galičanske dude, lesena flavta, vokal, Ana Novak: violina, vokal, Gašper Šinkovec: akustična kitara, harmonika, vokal, Staš Milovanovič: bodhran, tolkala, vokal in gost Stanči Škarja: kontrabas. Večer z izvrstno irsko glasbo bodo popestrile tudi plesalci Šole irskega plesa iz Ljubljane, zato bo večer gotovo paša za oči in ušesa..

Drugi del večera bodo sestavljali rock, jazz in funk, ki gradijo raznolikost skladb litijske skupine MAGRATEJA. Ustanovljena je bila leta 2005 v želji igrati glasbo, ki je članom v veselje in pred katero se na koncertih obiskovalci ne bi razbežali že po prvih nekaj taktih. Prvenec, album Kričim, so izdali leta 2012 in je hkrati pregled njihove dosedanje poti. Vsebuje dvanajst avtorskih skladb, ki se redno vrtijo na radijskih valovih. Za skladbe Kričim, Tihi ocean in Pot v neznano so posneli tudi videospote. Zasedba: vokal Tina Kic, klaviature Evgen Malis, kitara Sašo Prijatelj, bas Dejan Baš in bobni Damjan Štritof.

Magrateja bo zaigrala tudi nekaj skladb skupaj s PIHALNIM ORKESTROM LITIJA, ki se bo tudi letos predstavil s programom znanih glasbenih poslastic. Kapelnik orkestra je prof. Vasja Namestnik. Orkester ima dolgoletno tradicijo in vsako leto s svojimi nastopi razveseljuje svoje zveste poslušalce.
(v primeru dežja v Športni dvorani Litija)

Sponzorji festivala

www.triglav.si www.triglav.eu
NLB
Predilnica Litija
Deželna banka Slovenije
MAR papirnica
Moj upravnik
Riko
GEOSS
EHO
Istrabenz
Pino
Šuštar trans