DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE V LITIJI

28.09.

Vljudno vabljeni na izredno zanimivo dogajanje ob Dnevih evropske kulturne dediščine, letos na pobudo Mestnega muzeja Litija prvič tudi v Litiji!

———————————————————————————–
28. september 2015, 19:00
Mestni muzej Litija, stara sodnija
PREDAVANJE: LETO 2015 – LETO LITIJSKIH OBLETNIC.

Letošnje leto mineva v znamenju pomembnih obletnic za mesto Litija. Kustodinja Helena Hauptman nam bo razkrila, katere obeležujemo, in z nami delila zanimive podatke o dogodkih, ki so pustili močan vtis v življenju Litijanov in so hkrati prispevali k oblikovanju današnje lokalne identitete.

———————————————————————————–
29. september 2015, 18:00
Park pred staro sodnijo
ODKRITJE KIPA KIPARKE METODE MAJ – VIZIJA

Istrabenz plini d.o.o. je gospodarska družba z več kot 50 letno tradicijo in visokokakovostnimi storitvami. Predani so tudi spodbujanju slovenske kulture, zato so mestu Litija podarili kiparsko umetnino, ki jo je izdelala domačinka. Na odkritju kipa bodo sodelovali Pihalni orkester Litija, Moška vokalna skupina Lipa in otroci vrtca Najdihojca.

———————————————————————————–
30. september 2015, 19:00
Mestni muzej Litija, stara sodnija
OTVORITEV RAZSTAVE SITARJEVEC, 50 LET ZAPRTJA RUDNIKA

Rudnik Sitarjevec je v zgodovini Litije igral izredno pomembno vlogo, saj je pogosto narekoval gospodarski utrip mesta. Leta 1965 so delo v njem opustili zaradi izčrpanosti rudnih zalog. Mestni muzej Litija je pripravil priložnostno razstavo, ki obeležuje njegovo delovanje skozi zgodovino in opozarja na geološke posebnosti ter posledice v okolju. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi priložnostno razstavo mineralnega bogastva Sitarjevca in širšega območja.

———————————————————————————–
1. oktober 2015, 19:00
Mestni muzej Litija, stara sodnija
PREDAVANJE: JOŽE PLEČNIK – SPOMENIK NOB IN EGIPT

Umetnostna zgodovinarka dr. Tina Šuštaršič bo predstavila znamenitega slovenskega arhitekta, njegov spomenik NOB v Litiji in razkrila, kakšno skrivnostno povezavo je imel s starodavnimi egipčanskimi svetišči.

———————————————————————————–

3. oktober 2015, 101:00
Mestni muzej Litija, stara sodnija
SPREHOD PO KULTURNOZGODOVINSKI POTI “PO STOPINJAH ČOLNARJEV”

Krožno pot, ki vodi od stare sodnije na levi breg in nazaj skozi staro mestno jedro, smo zasnovali v Mestnem muzeju Litija z namenom približati zgodovino mesta in njegove znamenitosti širši javnosti. Ogled bo vodila kustodinja Helena Hauptman. Zbor in start pred staro sodnijo v Litiji.

———————————————————————————-

Več o dogajanju drugje po Sloveniji pa si lahko preberete tukaj:

praznovanja_2015_programska_popr_cel-2

unnamed