Vizija za prihodnost – nov kip v mestu Litija

29.09.

Park pred staro sodnijo oz. novimi muzejskimi prostori, ki je trenutno še v fazi nastajanja, smo v torek, 29.09., obogatili z eno najnovejših umetnin domačinke Metode Maj, kipom Vizija. Kip je odkupila in darovala mestu Litija gospodarska družba Istrabenz plini d.o.o. Prireditev je potekala na prostem pred vhodom v zgradbo, otvoril pa jo je s poskočnimi koračnicami Pihalni orkester Litija. Nekaj besed o pomembnosti tega dogodka so zbranim obiskovalcem v govoru namenili predsednik uprave Istrabenz plini d.o.o. Dario Šik, direktor družbe Plinovodi Marjan Eberlinc, župan Občine Litija Franci Rokavec, o sami kiparski umetnini in njenem pomenu za mesto Litija pa je spregovorila tudi avtorica Metoda Maj.

Kip je visok 220 cm, težak 3,5 t, narejen pa je iz marmorja – Kamen Lipica UNITO. Predstavlja sopotnika, moškega in žensko, ki imata skupen pogled v prihodnost. Skupne sanje. Skupen korak naprej. Kroglica v njunih rokah je lahko otrok ali karkoli drugega, kar nosita skupaj ali čemur sledita. Sta vizionarski par. Oblikovno in psihološko izražata in združujeta mehko liričnost, pa hkrati mogočnost in odločnost.

Na prireditvi so poleg Pihalnega orkestra Litija nastopili še Moška vokalna skupina Lipa in otroci vrtca Najdihojca, prireditev je z izbrano besedo povezovala Helena Hauptman.