Nove in stare prenovljene razstave so se “stresle”!

15.12.

15. decembra smo v Mestnem muzeju Litija zopet naredili nov velik korak k ohranjanju naše litijske kulturne dediščine in širitev védenja o njej med lokalnimi in ne tako lokalnimi prebivalci.

Po uspešni prenovi prostorov nekdanje osnovne šole Litija z večinoma prostovoljnim delom in prostovoljnimi prispevki, smo z velikim ponosom odprli za javnost novo, svežo razstavo z naslovom STRESLO NAS JE, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije, Agencijo republike Slovenije za Okolje – Urad za seizmologija in geologijo in Mestnim muzejem Idrija. Razstava nam prikaže zgodovino potresne dejavnosti v Litiji in širši okolici, obiskovalci pa si lahko preberejo osebne zgodbe ljudi, ki so doživeli znameniti litijski potres leta 1963 in se ga marsikdo še zelo dobro spomni.

Naši razstavi smo priključili tudi gostujočo razstavo o zgodovini potresov z naslovom NEMIRNA ZEMLJA – VEČNO GIBANJE, ki so jo pripravili Rudnik živega srebra Idrija, Mestni muzej Idrija in Tolminski muzej. Razstava nam na slikovit in zanimiv način pojasni zgodovino potresov na Idrijskem in v širšem slovenskem prostoru vse od prvega večjega zabeleženega potresa leta 1511 do danes. Med drugim si je mogoče ogledati še prenosni seizmograf “Pisač PS-2”, ki je bil nekdaj v uporabi za beleženje potresov, danes pa so ga zamenjale modernejše tehnologije.

Hkrati smo prenovili nekdanje stalne muzejske zbirke Rečnega prometa na Savi in Južne železnice, ki so ponovno odprte za ogled.

Na otvoritvi smo bili zelo veseli obiska župana Občine Litija g. Francija Rokavca in podžupanje ga. Lijane Lovše ter naših strokovnih sodelavcev iz ARSO, Geološkega zavoda Slovenije in Idrijskega muzeja, ki so zbranim obiskovalcem spregovorili nekaj pohvalnih in spodbudnih besed. Otvoritev je povezovala kustodinja Helena Hauptman, za glasbeni predah pa je poskrbel pianist Jani Slimšek.