Spominski večer z Ivanko Mežan

9.6.

»Spominjamo se« NACE SIMONČIČ  (8. junij 1918 – 21. januar 2001), gledališki igralec

Spoštovani, vabimo Vas na spominski večer z gostjo, gledališko in filmsko igralko,

IVANKO MEŽAN,

ki bo v četrtek, 9. junija 2016, ob 19.00 uri,

v Knjižnici Litija.

 

Nace Simončič in Ivanka Mežan sta aktivno sodelovala v gledališču že med drugo svetovno vojno, ko se je rodilo partizansko gledališče, kar je bilo pomembno dejanje upora svobodomiselnih slovenskih gledališčnikov v času okupacije.

 

Nace Simončič je bil od leta 1943 vodja Belokranjske gledališke skupine v Črnomlju in odličen karakterni igralec. Po osvoboditvi je igral v ljubljanski Drami vse do leta 1954, nato se je kot pisec in igralec posvetil lutkarstvu.

 

Ivanka Mežan se je leta 1943 priključila partizanom. Tam je leta 1944, pri komaj 17. letih prvič stopila na oder. V Beli krajini  je obiskovala gledališka tečaja in nastopala v predstavah SNG na osvobojenem ozemlju. Po osvoboditvi je šolanje nadaljevala na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani (današnji AGRFT). Med letoma 1945 in 1979 je bila redna članica ljubljanske Drame, po upokojitvi pa je redno nastopala tudi v drugih slovenskih  gledališčih. Svojo prvo filmsko vlogo je odigrala leta 1973,  v kultnem Cvetju v jeseni, sledile pa so mnoge druge. Leta 1995 je za svoj igralski opus prejela Borštnikov prstan, najvišje nacionalno priznanje za igralsko umetnost.

V kulturnem programu bo nastopil Učiteljski pevski zbor KUD Litus.

TAČEK LOGO Z NAPISOMjpg