Gledališki abonma: Večno mladi

24.11.

V današnjem svetu, bolj kot kdajkoli prej, histerično iščemo recept za večno mladost. Vseeno nam je, če ambrozijski božanski zvarek vsebuje seznam zastrašujočih stranskih učinkov. Za iskanje svetega grala 21. stoletja, večne mladosti, je treba imeti »jajca« in vzeti v zakup tveganje, da ni nujno, da iz teh jajc nastane torta …, ampak skrpucalo oziroma izmaličena »mladostna« spaka. Pri tridesetih se začne z ohranjanjem mladosti, pri štiridesetih se že na veliko pomlajujemo »od znotraj« in »od zunaj«, pri petdesetih ne gre več brez resnejšega zategovanja, po šestdesetem pa pomaga samo še intenzivno kirurško zdravljenje zahrbtne bolezni – liftingi, rezanje, izsesavanje, nategovanje … Staranje je postalo najhujši bavbav, najstrašnejša bolezen novega veka. Najboljše je torej umreti mlad in biti lepo truplo. A vsi nimajo te sreče. Nekateri živijo dolgo in se postarajo. In nekaj teh lepih starcev se petdeset let od danes … znajde na Slovenski 27. Piše se namreč leto 2065. Tukaj je nekoč stalo gledališče. Gledališča ni več, zdaj je tukaj dom za ostarele. Odrske deske pa kljub priletni starosti še pokajo, nočejo se zapisati trohnobi in gnitju. Po bivšem odru zdaj kot kakšen oblastni režiser »vodi vaje« medicinska sestra. Svoje varovance, med katerimi so tudi bivši igralci, muči z infantilnimi pesmicami, ploskanjem in abotno koreografijo. A ko sestra obrne hrbet, postarani ansambel oživi. Po arteriosklerotičnih žilah upokojenih igralcev energično, strastno in glasno požene mladostno podivjani adrenalin. Rock’n’roll tretjega življenjskega obdobja (ali druge pubertete) igralcev je vse prej kot dolgočasen. Hrupno podivjani, presenetljivo gibčni in glasovno ubrani bivši člani gledališkega ansambla se prepustijo nostalgičnim hitom »Born To Be Wild«, »Sexbomb«, »I Will Survive«, »I Got You Babe« itd. in pod njihovimi nogami oder ponovno katarzično zavibrira. V huronsko smešni glasbeni komediji Večno mladi starci obudijo rock’n’roll in nespodobnemu staranju pripišejo dodano vrednost. Pravzaprav so našli najboljši zvarek za večno mladost – zabavo, ki trese oder in ruši stereotipe o starcih!
Igra, v kateri si čudaški igralci, ki igrajo postarane verzije samih sebe, v svojem »gledališko hiralniškem« zavetišču priredijo odštekano zabavo, je obnorela evropsko (in svetovno) publiko. Evropska komična uspešnica uprizorjena pod vodstvom bosansko-avstrijskega glasbenika, gledališkega režiserja, filmskega skladatelja in igralca Sandyja Lopičića, bo poskrbela, da bodo »iz hiralnice za starce« v Litiji odmevali glasba, smeh in briljantne igralske bravure.

Avtor: Erik Gedeon

Režija: Sandy Lopičić
Igrajo: Irena Varga, Mateja Pucko,Mirjana Šajinović,
Matevž Biber, Jurij Drevenšek, Kristijan Ostanek, Sandy Lopičić/ Denis Horvat

Nagrade na 25. festivalu Dnevi komedije 2016:
• žlahtna komedija po izboru strokovne žirije
• žlahtna komedija po izboru občinstva
• Mateja Pucko – Žlahtna komedijantka
• Sandy Lopičič – žlahtni režiser

Predstava traja 1 uro in 40 minut ter nima odmora.

Premiera: 13. november 2015

Produkcija: SNG DRAMA MARIBOR

Še datum za predvideno decembrsko predstavo: četrtek, 8.12. – STARO ZA NOVO – Boris Kobal in Tin Vodopivec (Večeri smeha)