Predavanje SLOVANI, KAKŠNI SLOVANI?

12.01.

Vljudno vabljeni na večerno predavanje z naslovom Slovani, kakšni Slovani? predavateljice ddr. Verene Vidrih Perko, v četrtek, 12. januarja 2017, ob 18. uri, v Mestnem muzeju Litija.

O TEMATIKI:

Kaj je spodbudilo selitve ljudstev ob koncu Rimskega cesarstva? Notranja kriza imperija, moralna izprijenost, slabo varovane meje? Obet bogatega plena v Rimu? Morda pa so krive vremenske spremembe, izginjanje plodne zemlje in velike lakote na Vzhodu? Kaj pa, če je šlo le za iskanje boljšega življenja?

Zanesljivega odgovora na poznamo, imamo pa številne zgodovinske in arheološke dokaze o selitvenih valovih v drugi polovici prvega tisočletja, ko se je na naša tla naselil slovanski živelj.

Najzgodnejše skupine slovanskega ljudstva so na naša tla vdrle pred okoli 1400 leti skupaj s stepskimi Avari, ki so bili Madžarom sorodno, stepsko ljudstvo. Družili so jih skupni vojaški pohodi, imeli so tudi podobno nošo in orožje. Razlikovali pa so se po veri, običajih in jeziku. Medtem, ko je za Avari izginila sled v metežu zgodovine, so se slovanska ljudstva razširila od Vzhoda do osrčja Evrope, slovanske jezike pa danes govori v Evropi več kot 260 milijonov ljudi.