Otvoritev razstave ob 150-letnici rojstva Petra Jereba

04.05.

“Peter Jereb se je rodil 1. julija 1867 v Cerknem. Otroštvo je preživljal brezskrbno v družbi sestre Marjane. Njuni starši so bili za tiste čase podjetni, zato so pri Lužarjevih, kot se je pri Jerebovih reklo po domače, še kar udobno živeli. Oče je imel v hiši trgovinico, s katero je oskrboval sosede z najnujnejšimi potrebščinami, ki jih revni Cerkljani niso mogli pridelati doma. Mati pa je za dodatni zaslužek pekla izjemno dober kruh, ki je slovel po vsej okolici…”

Litijo so skozi zgodovino zaznamovale številne prominentne osebnosti. Ena takšnih izredno zanimivih, karizmatičnih osebnosti je tudi skladatelj, zborovodja in organist Peter Jereb, ki je s svojim neutrudnim delom na glasbenem področju močno zaznamoval mesto Litija, in pustil neizbrisen pečat v lokalnem izročilu.

V počastitev 150-letnice njegovega rojstva bomo v Mestnem muzeju Litija odprli razstavo o njegovem življenju, ki jo je prav za to pomembno obletnico pripravila Ana Tori, za kulturni program pa bodo poskrbeli učenci OŠ Gradec.