Poletna muzejska noč 2017

17.06.

Poletna muzejska noč je tradicionalni vsakoletni dogodek, ko muzeji in galerije brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem in jim ponudijo pester kulturno-glasbeni program s področja kulturne dediščine.

Tudi Mestni muzej Litija se že vrsto let udeležuje tega projekta. Letos smo za obiskovalce pripravili tri dogodke in sicer:

  • arheološka delavnica za otroke Po stopinjah Rimljanov. Na arheološki delavnici so otroci na interaktiven način, z več-čutnim pristopom (vonjam, tipam, opazujem in okušam čas antike) prisluhnili zgodbam, ki jih šepetajo različni predmeti in spoznali vsakdanje življenje v rimskem času: rimski dom, prehrano, oblačila in nakit, različne obrti in razvedrila. V različnih veščinah so se tudi preizkusili: pisanje na voščene tablice, pletenje vrvi, ribanje jabolka na rimski meljnici, šivanje s koščeno šivanko, izdelovanje mozaika, igranje rimskih iger.
  • predavanje Vidra, naša someščanka. Marjana Hönigsfeld Adamič, vodja Inštituta za varovanje okolja Lutra, nam je opisala zanimivo življenje te izmuzljive živali, ki sodi med zveri iz družine kun. Vidra je bila vse do 20. stoletja ogrožena vrsta, saj so jo intenzivno lovili zaradi njenega krzna in zaradi ribičev, ki so trdili, da jim polovi preveč rib. Danes pa se zaradi prizadevanj naravovarstvenih inštitucij njena populacija zopet počasi povečuje, saj so mnogi že prepoznali njeno veliko vlogo v našem ekosistemu. Ga. Adamič nam je ob tej priložnosti na naše veliko veselje podarila nagačeno vidro, za kar se ji najlepše zahvaljujemo.
  • predavanje Jerebov muzejski večer. Kustodinja Helena Hauptman je na kratko predstavila življenje skladatelja in zborovodje Petra Jereba in orisala življenje v Litiji za časa njegovega delovanja. Letos obeležujemo 150. obletnico njegovega rojstva in ob tej priložnosti so se zvrstile različne lokalne prireditve, izdelana pa je bila tudi biografska razstava. Predavanje je z izborom Jerebovih skladb popestrila Moška vokalna skupina Lipa.