Otvoritev razstave Himalajski vodja Aleš Kunaver

26.09.

V torek, 26. septembra 2017, smo v Mestnem muzeju Litija odprli razstavo Himalajski vodja Aleš Kunaver. Odprtje razstave sta z obiskom počastila tudi Aleševa soproga Dušica Kunaver in njegov prijatelj in član Aleševih odprav, Anton Sazonov – Tonač, ki sta s svojim pozitivnim nastopom in prisrčnimi anekdotami o Alešu ustvarila zares nepozabno vzdušje. Dosežki Aleša Kunaverja so v tistem času močno odmevali v mednarodnem prostoru, še posebno pa v Jugoslaviji, ki je po besedah gospe Kunaver “vsa dihala skupaj z našimi alpinisti.” Številna jugoslovanska podjetja, tovarne in posamezniki so darovali opremo in denar za namen njihovih alpinističnih odprav.

Bil je vrhunski slovenski alpinist, ki je svojo življenjsko pot mnogo prezgodaj zaključil leta 1984 v nesreči s helikopterjem na Blejski Dobravi. Aleš Kunaver, sicer po izobrazbi inženir, je od 60-ih do 80-ih let 20. stoletja skupaj s prijatelji in svojo neuklonljivo voljo v neugodnih vremenskih razmerah in s pomanjkljivo opremo osvojil nekaj najvišjih vrhov na svetu, kot so Makalu, Anapurna in Lhotse.

Razstavo sta pripravili kustodinja Jožica Šparovec iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Dušica Kunaver skupaj s sodelavci in prijatelji.

Dogodek je glasbeno popestril učenec Glasbene šole Litija-Šmartno, Filip Ferlan.