Prezrti heroji Velike vojne

25.01.

V četrtek, 25. januarja 2018, ob 18. uri vabljeni na večerno predavanje PREZRTI HEROJI VELIKE VOJNE, ko bomo izvedeli, kako so vojaki prve svetovne vojne uporabljali živali.

Prva svetovna vojna je po svoji množičnosti in raznovrstnosti uporabe živali v vojne namene prekosila vse dotedanje oborožene spopade. Konjenica je na začetku 20. stoletja doživljala svoj zaton, zato pa se je konje v veliko večji meri vpregalo v vojaški logistični aparat. Elegantni konj je, kljub vedno večji motorni konkurenci, vlekel ali tovoril na tisoče ton vojaškega materiala. Transportne oddelek so dopolnjevali mirnejše, toda trmaste mule, prikupni in trpežni osliči ter močni voli. Če so bili konji najštevilčnejši, pa so bili psi uporabljeni v najbolj raznovrstne namene: od reševanja ranjenih vojakov, prenašanja sporočil, do patruljiranja ter varovanja objektov in vojakov v jarkih. Vse dokler nista na bojišče sedla mrak ali megla, so pri prenašanju sporočil pse prekašali le še golobi. Nekatere živali, kot so uši in podgane, so vojakom bolj grenile življenje, spet druge, so kot ljubljenčki v njih budile pozabljeno ljubezen, prijateljstvo, toplino in sočutje.

O predavatelju:

Vlogo živali v obdobju prve svetovne vojne nam bo predstavil dr. Žiga Koncilija, ki se je na Inštitutu za novejšo zgodovino in na Filozoski fakulteti v Ljubljani strokovno ukvarjal z različnimi vprašanji iz obdobij prve in druge svetovne vojne. Trenutno je kot višji svetovalec zaposlen v Arhivu Republike Slovenije, kjer v okviru projekta e-ARH.si sodeluje pri vzpostavitvi slovenskega elektronskega arhiva.

Prezrti heroji prve svetovne vojne