Litijski karneval 2019

2. marec 2019

Litijski karneval 2019 je med debelim četrtkom in pepelnično sredo pod motom  LITIJA FIRST – NAJPREJ LITIJA – LITEXIT večkrat napolnil Litijske trge, ulice in športno dvorano. Dogodke je pripravljalo skoraj 900 oseb (od tega cca 650 udeležencev povorke), skupaj nas je na pustnih prireditvah rajalo skoraj 13.000 Litijanov in gostov.

 Najprej je Litko od župana in obeh podžupanov Litije prevzel pustno oblast. Obljube Litka in svetovalcev Trumpa in Mayeve so prepričale Litijane, ki so se glasno izrekli za samostojno Litijo. To je bila hkrati najbolj vesela osamosvojitev v zgodovini: od srca smo se nasmejali domislicam Mame Manke. Vesela je bila tudi zabava  z Isaacom Palmo in Ulo Lozar. Osamosvojitveno zborovanje je začel in končal Pihalni orkester Litija.  Na prireditvi smo tudi razglasili naj krofe letošnjega pustovanja.

 Otroški pustni živ žav je v soboto dopoldan ponovno napolnil športno dvorano. Otroci, starši in ostali obiskovalci so lepo sprejeli kurente, orače, pokače, čarovnika Joleta Coleta, glasbeno skupino Pikolovci, maskoto karnevala Litka in animacijo Šole plesa Aleksandre Košir.

 Vrhunec pustovanja je bila popoldanska karnevalska povorka. Sodelovalo je  25 karnevalskih skupin iz Litije ter bližnje in daljne okolice. Pripravile so izjemno duhovite, kvalitetne in inovativne predstavitve različnih aktualnih tem. Večina je bila, tako kot je značilno za litijski karneval, aktualno-političnih. Sledile so teme vezane na naravo – največ na temo čebelic, naših Kranjskih sivk. Letošnji karneval je bil poseben tudi po tem, da je gostil Prvi čebelji karneval – v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije. Vse karnevalske skupine si zaslužijo našo iskreno zahvalo. Neizmerno smo se zabavali ob dodelanih in dinamičnih nastopih. Komisija je za najboljše skupine razglasila:

  1. skupina: SLEPI DRUGI TIR – ekipa Gradec, Litija,
  2. skupine: STEBRI SLOVENSKE KULTURE – KUD Milke Zorec, Hotinja vas,
  3. skupina:  SHIRANE KRAVE ZA LITIJSKO ELITO –  Društvo podeželske mladine Litija in Šmartno,
  4. skupina MEXICO TRUMP iz Horjula in
  5. skupina: NAŠ MALI SVET ŽE 90 LET, Vrtec Litija.

Lep dan je zaključila zabava s Tanjo Žagar. Športna dvorana je bila ponovno polna namaškaranih in razposajenih gostov, ki jih je pevka navdušila s svojim energičnim nastopom.

Na pustni torek so se na Otroškem karnevalu v športni dvorani najbolj zabavali otroci litijskih in šmarskih vrtcev ter OŠ Gradec in OŠ Litija. Pod mentorstvom pedagoginj je veliko razredov pripravilo skupinske maske. Tudi večina ostalih se je izjemno lepo našemilo, plesali in peli so na glasbo Pikolovcev, v družbi maskot Litka in Tačka.

Dogodke letošnjega Litijskega karnevala, ki so potekali na prostem je popestrila sejemska ponudba. Najbolje sprejete so bile stojnice Društva kmetic Litija in Šmartno. Oba dneva smo pojedli vse krofe, flancate in ocvirkove potice.

 Organizatorji Litijskega karnevala 2019: Občina Litija, Javni zavod za kulturo, mladino in šport Litija, Turistično društvo Litija in Čebelarska zveza Slovenije se zahvaljujemo vsem sodelujočim na karnevalu. Zahvala sponzorjem Litijskega karnevala 2019: Spar Hipermarket Litija, Restavracija Mona Liza, Trgograd, Pino gradbeni inženering, Omahen Transport in As Teprom;  zahvala tudi številnim donatorjem.

 Predvsem se zahvaljujemo vsem Litijanom in gostom za tako množičen obisk prireditev. Uspešno smo priklicali pomlad.

Fotografije karnevalskih dogodkih vidite na: www.litija.si/objava/117691 in www.facebook.com/litijski.karneval.