Tačkov teden v Litiji

3.-7. junij 2019

Taček je prvi teden junija osvajal številna srca po celi Litiji. Dogajanje po mestu in njegovih kulturnih ustanovah je prineslo veliko veselja in poučnih trenutkov, ki so potešili mnogo malih radovednosti. Festival se pričenja v Knjižnici Litija, kjer so si mnogi mali in večji obiskovalci ogledali televizijske oddaje Radovedni Taček. Otroci so spoznali legendarno lutko (in Naceta Simončiča), odrasli pa so ob ogledu obujali spomine in se nasmejani vračali v čas mladosti in otroštva.  Predvajanje je omogočila RTV Slovenija. Pred pričetkom festivala smo razpisali 8. Tačkov natečaj in sicer kar v treh kategorijah:  na likovnega je prispelo 606 del, na fotografskega 47, na dramskega pa eno delo. Razstava bo na ogled v knjižnici vse poletje. Otroci so prisluhnili plesno-glasbeni pravljici Lunina čarobna flavtica, v Glasbeni šoli Litija. Predstava jih je očarala in to je gotovo spodbuda učencem Glasbene šole Litija Šmartno, da bi svojo dovršeno zgodbo predstavili še na večjem odru. V muzeju je Taček spoznaval polarne vlečne pse in pogumne pustolovce, ki so na Aljaski iskali zlato.  Srečal se je z aljaškim malamutom, kar je bilo za male obiskovalce  doživetje posebne vrste. Že osmo leto pa se je Taček skupaj s številnimi obiskovalci veselil gledališča in letos smo gostili Miniteater z odlično predstavo Korenčkov palček. Navdušenja je bilo v obilju, tudi na srečanju s pasjimi prijatelji v parku na Stavbah, kjer so sodelovali Društvo Tačke in repki iz Hotiča, Društvo Alfa kan ter Tačke pomagačke. Ob festivalu se napolni tudi Tačkovo pasje igrišče ob Savi – in svetujemo vam, da prihodnje leto ne zamudite pasjih Iger brez meja. Društvo Tačke in Repki je k sodelovanju pritegnilo kar osem kužkov; društvo je letos izredno obogatilo dogajanje na Tačkovem festivalu. Gost spominskega večera v knjižnici je bil Mitja Ritmanič, lutkarski tehnolog. Obujal je spomine na Naceta Simončiča in povedal, kako je nastal Radovedni Taček. Spominsko prireditev so obiskali prijatelji lutk in Naceta Simončiča, med njimi tudi Maruša Cerar Simončič, hči Naceta Simončiča in njegov sodelavec in lutkar, Matjaž Loboda. V kulturnem programu je nastopil ženski pevski zbor OŠ Litija, KUD Litus.

 

Najbolj živahno pa je bilo v parku na Stavbah, na zaključnem dogodku s številnimi stojnicami, na katerih so se predstavili: Veterinarska ambulanta Gaber iz Litije, pasji salon Modne tačke iz Trbovelj, Društvo Tačke in Repki, VDC Litija, Tačke Pomagačke, kostanji so sprejeli litijske knjižničarje, ki izposojali gradivo in gostili obiskovalce v čitalnici na slamnatih balah.  Mladinski center je skrbel za ustvarjalne delavnice, veseli pa smo bili tudi novega fotokotička. Za sladke Tačkove dobrote je sponzorsko skrbela KUHLA. Podelili smo nagrade najboljšim sodelujočim v natečajih, navdušila je glasbena skupina Pikolovci in na obisk je prišel tudi Tačkov prijatelj Litko. Taček  pa je s svojo prisrčnostjo in nagajivostjo  med številne obiskovalce prinesel veliko veselja in sreče. Program je povezoval odlični Lovro iz Gledališča Kolenc.

Veseli smo, da sta v svojo ponudbo, v času festivala, Tačkovo sladico vključila Kavarna Tisa in Okrepčevalnica Kuhla.  Organizacija festivala poteka pod okriljem ZKMŠ Litija in Knjižnice Litija, pridružila pa so se številna društva in ustanove, ki vsaka na svoj način pripomorejo k pestrosti programa. Program domače šole vključijo v svoj učni načrt, s čemer pomembno prispevajo k razpoznavnosti festivala – prav tako smo veseli sodelovanja z vrtci.

Veseli smo izvirnosti in dobre energije, ki prehaja med vsemi sodelujočimi, saj tako skupaj soustvarjamo nekaj nepozabnega za naše najmlajše in se trudimo, da smo vsako leto boljši. Hvala Občini Litija in Mestni skupnosti Litija za finančno podporo.

Knjižnica Litija in ZKMŠ Litija

 

Nagrajeni izdelki Tačkovih natečajev:

Na dramski natečaj je prispelo eno delo; Manca Zavrl je avtorica.

Na fotografski razpis je prispelo 47 fotografij, izbrali so jih 5. Komisija je bila ista: Ana, Sonja in Joža.

Izbrani avtorji fotografij so Aneja Ovnik Škoda, Sabina Slana Cvikel, Petra Kunc, Nik Peterka in Tanja Zavrl.

Na seznamu likovnih del imam 606 otrok, del je nekoliko manj, v treh primerih so eno risbo delale 3 ali 2 deklici.

Dela so prispela iz obeh občin in kar je razveseljivo tudi iz: Destrnik-Trnovska vas, OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Cirila Kosmača Piran, OŠ Grahovo in vrtec Grahovo, OŠ Beltinci.

Komisija je dela pregledala 31. maja. Razstava likovnih del bo v galeriji knjižnice Litija na ogled vse poletje.

Izbrana dela 8. Tačkovega festivala 2019, likovnega in literarnega natečaja:  »Pasji portret«:

606 RISBIC – na ogled v Knjižnici Litija do konca poletja

Izbrana dela:

 1. Forte Vita, 3. r., OŠ Litija, mentorica Simona Hribar
 2. Juvan Zoja, 4. r, OŠ Litija, POŠ Sava, mentorica Lojzka Žičkar
 3. Močilnikar Mia, 4. r, OŠ Gradec, POŠ Vače, mentorici Tadeja Ocepek, Maja Žibert
 4. Grum Zala, 4. r, OŠ Gradec, POŠ Jevnica, mentorica Petra Prosen
 5. Batič Jakob, 2. r, OŠ Litija, mentorica Marjeta Laba
 6. Smuk Škarja Anamarija, 2.r, OŠ Gradec, mentorica Nives Koželj
 7. Jereb Tai, 2. r, OŠ Šmartno, POŠ Velika Kostrevnica, mentoricaTjaša Mihelič, Tamara Remec
 8. Dražumerič Pia, 5.r, OŠ Gradec, mentorica Suzana Likar
 9. Zupan Ela, Cici LILA, 3. r, mentorici, Anita Vozelj, Danijela Kunc
 10. Jančič Taja, 4. r, OŠ Litija, mentorica Karolina Kaliope
 11. Lesjak Martinčič Janez, 3.r, OŠ Gabrovka – Dole, mentorica Irena Koci
 12. Požaršek Tian, 2. R. OŠ Gradec, POŠ Hotič, mentorica Irma Neme Bric
 13. Kozlevčar Rosana, 4. R, OŠ Šmartno, mentorica Maja Gorše
 14. Bračko Skomina Liam, 2. R, OŠ Destrnik-Trnovska vas, mentorica, Dušanka Škamlec
 15. Mazi Petrič Tjob, 2.r, OŠ Grahovo, mentorica Eva Mazi
 16. Hasani Anila, 1. R, OŠ Cirila Kosmača, Piran, mentorica Lorena Lovrečič
 17. Kosem Julija, 4.r,. OŠ Šmartno, mentorica Manja Mihelič
 18. Veladžić Ajdin, 4. R, OŠ Litija, PP, posebni program, mentorici Sandra Rihter, Polona Baš Jere
 19. Jelnikar Artnjak Johana, 4.r. OŠ Gradec, POŠ Kresnice, mentorica Andrejka Setničar
 20. Pene Eva, 1.r., OŠ Gabrovka – Dole, mentorica Jana Marolt

Nagrada po izboru knjižničark za očarljiv  barvni portret:  Ceglar Jaša, 9 let, CICI Lila, mentorici Anita Vozelj, Danijela Kunc

Komisijo za ocenjevanje likovnih in literarnih del so sestavljali: Joža Ocepek, članica KUD LILA, dolgoletna predsednica, Ana Vrhovec, fotografinja, Sonja Perme članica KUD LILA, zaposlena v Knjižnici Litija