Andrejevi mozaiki na ogled v avli Kulturnega centra Litija

4. november 2019

V ponedeljek, 4. novembra 2019 smo bi v avli Kulturnega centra Litija deležni prijetnega dogodka ob odprtju razstave mozaikov iz steklenih koščkov, ki jo je na ogled postavil Andrej Hostnik, član Društva LILA Litija. Andrej je vsestranski umetnik, ki poleg izdelovanja mozaikov dela tudi vitraže, ustvarja s kovino in lesom, rezbari, piše poezijo in prozo, je pritrkovalec, gasilec, pevec,… Skratka človek z veliko začetnico, ki se predaja soljudem in je pomemben člen skupnosti. Na razstavi je 30 mozaikov, vsak s svojo zgodbo. Skupaj z ga. Jožo Ocepek sta nam skozi pogovor predstavila  njegov način dela ter nas naučila pravilnega ogleda mozaikov. Andrej je bil tudi vodja skupine članov Društva Lila, ki je izdelala mozaik Litijski brodnik, razstavljen v avli Občine Litija. Je človek z mnogo talenti, s srčnostjo, predanostjo in  z energijo, ki navduši. Vse prisotne je pozdravila direktorica ZKMŠ Litija,  ga. Alenka Urbanc in se zahvalila Andreju za njegov prispevek k bogatenju kulturnega ustvarjanja v naši skupnosti.

Za kvalitetne in glasbene točke sta poskrbela Matej Prevc in Matjaž Hostnik. Matej je odličen pevec, ki svoj pevski talent pričel oblikovati v zborih na Škofijski klasični gimnaziji pod vodstvom Damijana Močnika, kasneje pa je obiskoval solopetje pri učitelji petja Katji Kovalinki, prepeval je v ljubljanskem opernem zboru, kot solist v mladinskih operah Glasbene matice in Glasbene šole Vič-Rudnik. V različnih vokalnih zasedbah najraje obuja dediščino slovenske ljudske pesmi ter raziskuje raznovrstne pokrajine ljudskih melodij evropske soseščine. Matjaž Hostnik je Mateja spremljal na harmoniki, katero igra že od osnovne šole. Veliko let je bil aktiven pevec in je sodeloval z različnimi zasedbami. V gimnaziji se je navdušil nad igranjem kitare, katero sedaj poučuje v Glasbeni šoli Kokalj. Predstavila sta se z nemško, rusko, irsko in slovensko pesmijo.

Dogodek smo zaključili s prijetnim druženjem in ob tem spoznavali, kako prijatelji in sorodniki cenijo delo našega razstavljalca, ne le kot umetnika ampak tudi kot človeka.

Razstava bo na ogled do sredine januarja 2020, zato vabljeni na ogled vsak delovnik od 8.00 -12.00, v času dogodkov ter po dogovoru na 01-8900200.

Avtor fotografij: Branko Praznik