Slavnostna akademija ob občinskem prazniku 2020

16. junij 2020

S slavnostno akademijo smo v Kulturnem centru Litija obeležili praznik Občine Litija, ki praznuje 16. junija. Kot vsako leto so bila tudi letos podeljena priznanja občanom in občankam, ki s svojim delom pripomorejo k kvalitetnejšemu življenju v naši občini. Prisotne je naprej nagovoril gostitelj, župan g. Franci Rokavec. Predstavil je projekte v preteklem letu ter načrte za prihodnost in pohvalil  društva in zavode za odlično opravljena dela v preteklem letu. Slavnostni govornik akademije je bil Alojz Petrle, prvi predsednik slovenske vlade, ki nas je skozi govor popeljal v zgodovino slovenskega naroda vse do osamosvojitve Slovenije. Glasbena gostja večera, violinistka Anja Bukovec je navdušila prisotne z izvedbo slovenskih in tujih skladb in požela velik aplavz. Na klavirju jo je spremljal pianist Jaka Pucihar. Kot vedno je odlično opravila svoje delo tudi Ženska vokalna skupina Lipa. Oder pa sta z nepozabno energijo napolnili svetovni plesni prvakinji Anja Gorta in Maša Štrus.  Predstavili sta zmagovalno točko z naslovom Smetarki, za katero je koreografijo pripravila njuna trenerka Katjuša Premk. Župan je podelil 11 priznanj. 8 občinskih in 3 Jerebova – priznanja občine Litija, za dosežke na področju kulture, ki so jih prejeli:

Zlato Jerebovo priznanje Občine Litija:  PAVEL SMOLEJ – za več kot 30 let  strokovnega in izobraževalnega dela  na področju ljubiteljske likovne umetnosti v Občini Litija in  za odmevne umetniške dosežke  na državnem nivoju ter  za 20 letno delo v društvu LILA

Srebrno  Jerebovo priznanje Občine  Litija:  MARIJA BREGAR HOSTNIK – za 20 let delovanja na področju ljubiteljske kulture, za pomemben prispevek k popularizaciji ljubiteljskega ustvarjanja na področju slikarstva in kiparstva ter za  20 let dela  v društvu LILA

Srebrno  Jerebovo priznanje Občine  Litija: DANIJELA KUNC – za 20 let delovanja na področju ljubiteljske likovne dejavnosti in fotografije, za  izjemen prispevek  pri mentorskem delu ter  za 20 let dela  v društvu LILA.

ZLATO PRIZNANJE OBČINE LITIJA  je prejela ga. MARJETA MLAKAR AGREŽ, ki je s  svojim delom na področju vzgoje in izobraževanja otrok in odraslih s posebnimi potrebami ter predanim sodelovanjem v društvu Sožitje Litija-Šmartno  prispevala k izjemnemu izboljšanju razmer in razumevanju oseb z motnjami v razvoju.

Priznanja župana so prejeli:

  • PGD Gabrovka  ob 100 letnici aktivnega in uspešnega  delovanja
  • PGD Jevnica ob 40 letnici aktivnega in uspešnega delovanja
  • DRUŠTVO LITIJSKI LIKOVNI ATELJE LILA- ob 20 letnici delovanja za izjemen prispevek pri razvoju in  promociji likovne umetnosti
  • OSNOVNA ŠOLA GRADEC -PODRUŽNICA HOTIČ ob 160 letnici šolstva v Hotiču
  • dr. KLEMEN LIPOVŠEK – za zavzeto in odgovorno delo vodje krizne ekipe protokola za omejitev koronavirusa
  • ROK RAPPL – ob 20 letnici umetniškega ustvarjanja na področju operne glasbe
  • KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER LITIJA – ob 140 letnici širjenja in ohranjanja instrumentalne glasbe

ČESTITKE VSEM NAGRAJENCEM!

Povezovalec programa Gorazd Mavretič je nepozaben večer zaključil s pomenljivo zgodbico, ki se je je vredno zapomniti…

Nekoč, pred davnimi časi, je ostareli indijanec Cherkee pripovedoval svojemu vnuku:
“V notranjosti vsakega človeka se odvija boj med dvema volkovoma. Prvi volk vedno predstavlja zlo: jezo, zavist, ljubosumje, pohlep, samopomilovanje, bes, laž, sebičnost in nasilje; drugi pa dobro: mir, ljubezen, nesebičnost, resnico, sočutje, srčnost, vedrino, upanje in pripravljenost pomagati.” Po premisleku vnuk vpraša: “Kateri volk na koncu zmaga?”  “Zmaga vedno tisti, ki ga hraniš!” je odgovoril starec.

V avli je Društvo LILA pripravilo obsežno razstavo dosežkov društva v vseh letih delovanja. Razstavo si lahko ogledate po predhodni najavi na 041-992-143. Več o razstavi:

Odlična energija na odru in v dvorani je letošnjo akademijo zapisala v zgodovino, kot delno “koronski” vendar nepozabnem in težko ponovljiv dogodek.

POSNETEK: SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB OBČINSKEM PRAZNIKU 2020

 

Foto: Marjan Janežič