Karnevalsko dogajanje v letu 2021

17.2.-28.2.2021

Litijski karneval letos obeležuje 175 let. Mesto Litija je postalo pustno že konec januarja, ko so zavihrale zastavice in napovedovale letošnje  dogajanje. Program Čarobne Litije decembra 2020 je navdušil številne obiskovalce, zato smo tudi za pustni čas pripravili dogajanje po mestu. Na velikih panojih so bile po trasi karnevala razstavljene fotografije prejšnjih karnevalov in nas spominjale na množice ljudi, ki radi prihajajo v naše mesto.  V avli občine so imele svoj foto kotiček  pustne vlade z Litkom, po izložbah Valvazorjevega trga pa so si obiskovalci lahko ogledali fotografije karnevalov iz arhiva Mestnega muzeja Litija. Izložbe so krasile tudi risbe mladih članov Društva Lila ter Vrtca Litija. Da je bila pot zabavna tudi za najmlajše, so lahko reševali uganke, ki jim jih je pripravil prikupni Litko. Postavljeni sta bili dve hišici z bogato vsebino. V prvi je domoval Litko, ki rad igra šah in pikado ter obožuje klobase.  V drugi pa je bil na ogled kolaž fotografij dogajanja v Športni dvorani Litija, v času Litijskih karnevalov v  zadnjih letih. Litka sicer ni bilo veliko na spregled, ker je pohajkoval po mestu in reševal nagradno igro, vendar se je potrudil in posnel pozdravni video, katerega si lahko ogledate na Facebook Litijski karneval. Na ogled je bil postavljen tudi avion litijske letalske družbe Litija Airways, ki pa je letos žal prizemljen ter kip Litka, katerega je izdelal Bruno Rusjan.

Spletna nagradna igra – Litkova pustolovščina  je navdušila veliko število obiskovalcev. Obiskovalci so morali najti deset točk po mestu, rešiti uganke in  rebuse ter pravilno rešitev poslati na Litkovo spletno stran. Igra je bila namenjena otrokom 8+, vendar so jo zelo pozitivno ocenili tudi številni starši.  Zelo veseli smo bili, da so se za obisk Litije in reševanja Litkove pustolovščine odločili obiskovalci iz drugih občin, ki so nas pohvalili, da smo eni redkih karnevalskih mest s tako bogatim programom tudi v teh časih.   Hvala Žigi Dolarju za idejo, Simonu Pihlarju, ki je  v zelo kratkem času sprogramiral Litkovo pustolovščino, Ernstu Mrzelu za koordinacijo.  Tekst in naloge pa so bile spisane z malo talenta in domišljije.

Za opravljeno nalogo smo podelili tudi nagrade in sicer smo izžrebali:

  1. nagrado, darilno kartico v vrednosti 100€ prejme Sandra Starešinič
  2. nagrado, darilno kartico v vrednosti 50€ prejme Anja Višnikar
  3. nagrado, darilno kartico v vrednosti 30€ prejme Manca Eržen

ČESTITAMO IN HVALA ZA SODELOVANJE!

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje na likovnem natečaju: Litko in družabne igre. Prispelo je lepo število risbic. Komisija v sestavi mag. Zoran Poznič (Društvo Lila), Danijela Kunc (Društvo Lila) in Mateja Sladič Vozelj (ZKMŠ – Kulturni center Litija) je imela težko delo.

1. mesto je z risbico z naslovom Superjunakinja Livija z Litkom po starem jedru zasedla Livija Savšek, risba z naslovom Z Litkom na sladoled, avtorice Katarine Docević – 2. mesto ter 3. mesto risba Lea Pahulje z naslovom Z Litkom v Rudnik Sitarjevec. Čestitke vsem prejemnikom nagrad! Vsem sodelujočim pa HVALA ZA TRUD IN SODELOVANJE!

V Litiji smo gostili kulinarični del Oddaje RTV Slovenija –  DOBRO JUTRO  – Litijski karneval 2021 je potekal v okrnjeni obliki. Tudi njegov kulinarični del. Društva kmečkih žena so prejšnja leta na karnevalskih dogodkih pripravila in ponudila ogromne količine krofov in flancatov pa tudi drugih pečenih pustnih dobrot. Vse so našle hvaležne kupce. Lahko bi jih ponudile še več. Tudi na tekmovanju za naj pustni krof litijskega karnevala je vsako leto sodelovalo več gospodinj in gostinskih lokalov. Letos je bilo tudi to drugače. Članice Društva kmetic Litija in Šmartno pri Litiji ter DPŽD Polšnik so krofe, flancate in ocvirkove potice letos lahko ponudile na litijski tržnici Na plac na pustno soboto in soboto pred tem. Stojnice so se šibile pod težo pustnih dobrot. Vonj po sveže ocvrtih miškah se je širil po ulicah Litije in nam pričaral del pustnega vzdušja. Povpraševanje po dobrotah je bilo ponovno nad pričakovanji.

Zaradi okrnjenega pustnega kulinaričnega programa smo bili zelo veseli ponudbe RTV Slovenija, da v sredo, 10. februarja, na dan pred debelim četrtkom, pred Rudnikom Sitarjevec Litija v živo posnamejo kulinarični del oddaje Dobro jutro. Izvrstni umetnik kulinarike Mitja Zadravec je predstavil jedi, ki so jih in jih še danes po tradiciji gospodinje pripravljajo v pustnem času. To so matevž, posebna fižolova mineštra, klobasa jetrnica, suha juha s sukanci, krofi s posebnim nadevom in še mnogo malih okusnih dobrot. Mitja je velik ljubitelj inovativnosti, zato sta bili tudi mizi zelo tematsko in privlačno aranžirani. V oddaji je bila predstavljena tudi sitarjevška mal’ca, ki je v posodobljeni različici sestavljena iz osnovnih sestavin nekdanje malice rudarjev ( kos kruha, jabolko, košček slanine in krhljeva voda).

Gospa Merljak, gostiteljica prehranskih nasvetov v oddaji Dobro jutro, je bila navdušena nad kuharskim mojstrstvom Mitje Zadravca. Ne bomo presenečeni, če bo za gostovanje oddaje ponovno izbrala naše kraje. Gostitelji pa smo bili navdušeni nad njenim poznavanjem prehrane. Pohecali smo se, da v enem samem fižolčku najde toliko mineralov, kot jih premore cel Rudnik Sitarjevec.

Povabilu, da preko Facebooka pozdravijo Litijane  so se odzvali Mama Manka, Pokači in orači iz Leskovca pri Ptuju in Pustno društvo Cerknica.

Hvala lastnikom zemljišč ter  lokalov na Valvazorjevem trgu, ki so odstopili del izložb za razstave: Lekarna Litija, Deželna banka Slovenije – Litija, Optika Cestnik, KGZ Slovenije – izpostava Litija, Kliše Litija, Stara šola Litija, Meso Kamnik, Foto Studio Litija in Centromerkur Litija. Hvala KSP Litija in Rusjanovim iz Jevnice za vso tehnično pomoč.

Čeprav smo se srečevali le preko spleta, smo soorganizatorji Občina Litija, ZKMŠ Litija in Turistično društvo Litija odlično sodelovali, se dopolnjevali ter delili dragocene izkušnje. Organizacijski odbor smo sestavljali: Alenka Urbanc, Lijana Lovše, Ernest Mrzel, Mojca Štepic, Jani Jerant, Mateja Šteferl, Ivi Kirm, Kati Zidar, Andreja Jerant,  Damjan Šifrer, Tina Šuštaršič, Mojca Hauptman in Mateja Sladič Vozelj.  Razumevanje v ekipi je dokaz, da se zmore tudi v drugačnih časih narediti nekaj zanimivega in privlačnega,  čeprav brez množic. In…  Gremo 176 letu Litijskega karnevala naproti v upanju, da bo še boljše kot 2020! Se vidimo!