Tačkov festival v letu 2021

junij 2021

Tudi letošnji Tačkov festival je bil drugačen, kot smo ga bili vajeni ampak vseeno bogat, zanimiv, poučen in tudi družaben! V sodelovanju s Knjižnico Litija smo pripravili pester program. Vsa leta festival poteka v prvem tednu junija, letos pa se je del programa izvajal kar ves mesec. Otroci iz vrtca in učenci prve triade so se v kinu družili s Tačkom in sicer so spoznavali Radovednega Tačka skozi TV oddaje in sicer v Kulturnem centru Litija, v Knjižnici Litija, v Mestnem  muzeju Litija in v Glasbeni šoli Litija, kjer so se občasno lahko srečali tudi z maskoto Taček ali s pravimi pasjimi prijatelji. Navdušenja ni manjkalo in otroci so oddaje odlično sprejeli in verjamemo, da tudi marsikaj novega naučili. Preko 140 risbic je prispelo na likovni natečaj in ugotavljamo, da med nami res živijo pravi slikarski umetniki. Taček je bil navdušen nad svojimi podobami. Razstava bo na ogled v avli Občine Litija od 5.7. do 13.7.2021 ter v Knjižnici Litija. Nagrajenci bodo obveščeni po elektronski pošti.  Zelo veseli pa smo bili tudi odziva na letošnjo novost in sicer na spletno igro S Tačkom po mestu.  Skupaj z najmlajšimi je bilo potrebno poiskali skrite točke po mestu, reševati uganke, potelovaditi, peti… in tako so si udeleženci lahko prislužili možnost sodelovanja v nagradnem žrebanju. Taček je izžrebal naslednje nagrajence: med posamezniki: 1. nagrada darilni bon za 50€ je prejela Franka Kulaš, 2. nagrado: darilni bon za 30€  Zoja in Tara Vtic, vrečko presenečenja pa je prejel Rok Bregar. Med skupinami pa so bili izžrebani za ogled Rudnika Sitarjevec s škratom skupina Robljički ter za sladoledno razvajanje skupina Tački AS. Posnetek žrebanja si lahko ogledate na Facebook profilu Tačkov festival Litija. Nagrajenci so bili o prevzemu nagrade obveščeni po elektronski pošti. Na 20. obletnico smrti Naceta Simončiča pa je potekal spletni dogodek v njegov spomin: Nace Simončič, človek za vse čase. ,katerega si še vedno lahko ogledate. Tudi letos je na festivalu sodelovalo Društvo Tačke in Repki, ki se je na pohod po mestu podalo skupaj s pasjimi prijatelji v petek, 4. junija in veselih pogledov ni manjkalo. V dvorani Kulturnega centra Litija sta otroke s svojima pasjima prijateljicama šnavcerko in bernardinko,  razveselili Mateja Šteferl in Nina Prcač Dolinšek.

Maskota Taček s svojo prisrčnostjo in kosmatostjo vedno navduši.  Vse. Najmlajše in tiste malo starejše. Tudi objemov ni manjkalo, saj smo jih že vsi pogrešali in bolj so mehki,  bolj so prijetni.

Verjamemo in upamo, da bomo v naslednjem letu izvedli Tačkov festival, kot si želimo. Letos smo se veliko naučili in idej za prihodnje nam ne manjka.

Hvala številnim malim obiskovalcem, njihovim vzgojiteljem in učiteljem, staršem in babicam in dedkom… Hvala sodelujočim: Knjižnici Litija, Kulturnemu centru Litija, Mestnemu muzeju Litija, Glasbeni Šoli Litija, Mladinskemu centru Litija, Mateji Šteferl, Nini Prcač Dolinšek,  Društvu Tačke in Repki ter fotografu Žigi Lupšetu!

Fotogalerija: Žiga Lupše, arhiv KC, MM in Knjižnica Litija