O čarobn(ost)i Litije v letu dvatisočenaindvajset

december

Bil je čaroben mesec, december v letu 2021… Čaroben s spremembami in z vsakodnevnimi novostmi, čaroben v prilagajanju in iskanju rešitev, z srčnim namenom, da bi ohranili občutek prazničnosti in veselja, ki ga prinašajo prazniki. Vsak vložen trud se je poplačal z iskrenim odzivom številnih obiskovalcev, ki so ob upoštevanju ukrepov obiskovali dogodke letošnje Čarobne Litije.

Škratova čarobna pot je kar 20 dni navduševala majhne in velike. Po starem mestnem jedru Litije so škrati pripovedovali zgodbo o prazničnih prišlekih v mestu… Jelenčki,  snežaki in drevesni škrati, veliko zanimivega je bilo videti v Božičkovi delavnici ter v bližnjih škratovskih hišicah, dišalo je iz kuhinje gospe Božičkove, mnogo nepozabnih fotografij je nastalo v prazničnem foto okvirju, največ objemov pa je dobilo 9 Božičkovih jelenčkov pred muzejem. Pohval o ideji in izvedbi ni manjkalo, zato hvala vsem! Hvala Lekarni Litija in Stari šoli za prostor,  Župniji Litija in Stari šoli za elektriko  ter KSP za pomoč pri prevozih.

V decembrskem času ne sme manjkati praznično obložena miza. V preteklosti je bil na njej obvezen božični kruh-poprtnik. Spekli so ga na božični večer in ga pokrili s prtičem. Od tu eno od njegovih imen. Da bi se ta tradicija ohranila smo 14. in 16. 12. organizirali delavnici peke poprtnika. Nekaj poprtnikov iz delavnice je krasilo izložbo TiC Litija od 22. 12 do 6. 1., kjer so razstavljale tudi gospodinje iz Litije in Šmartnega pri Litiji. Hvala vsem za udeležbo na delavnicah in dragocen prispevek k razstavi.

Člani nove Gospel group so v Kulturnem centru Litija, 21.12. navdušili z odličnim in nepozabnim koncertom. Pozitivna energija je napolnila dvorano tako močno, da se je razvedelo daleč naokoli, zato je v načrtu ponovitev koncerta.

Bogato obložena božična tržnica je dva dni privabljala obiskovalce, ki so si praznike polepšali z domačimi dobrotami. Preko 20 ponudnikov je sodelovalo in tako smo letos nadaljevali to prijetno tradicijo božičnega časa. Obiskovalce so z ubranim igranjem presenetili harmonikarji Glasbene šole Bučar, veliko veselja pa je bilo tudi ob vrtenju božičnega kolesa sreče v otroškem kotičku. Hvala sponzorju: Papirnica Maar Litija.

Lepo je videti, kako zažarijo oči najmlajših, ko iz kočije pomaha dedek Mraz. Tudi letos so ga konjički popeljali po mestu. Skupaj s spremstvom so kar pet kilometrov po litijskih ulicah razveseljevali radovedne gledalce. Hvala dedku Mrazu in njegovemu spremstvu,  Društvu prijateljev konj Višnja Gora ter PGD Litija za prijetno druženje. Hvala Mestni skupnosti Litija za donacijo.

Rudnik Sitarjevec je v zadnjih letih postal zelo zanimiva in obiskana turistična točka. Poleg mineralov, ki se svetijo vse leto, je bilo v decembrskem času še posebej iskrivo. Obiskovalci, ki so si poleg naravnih lepot rudnika   lahko ogledali Mineralne jaslice, ki jih je tudi letos postavila Joža Jamšek. Čarobnost mineralov so letos obogatili nastopi Ženske vokalne skupine Lipa Litija ter Mešanega pevskega zbora KUD Jevnica, s prepevanjem v podzemlju našega rudnika. Odlični odzivi in navdušenje!

Posebno doživetje pa so za številne obiskovalce pripravili člani Gledališke skupine in Mešani pevski zbor Miha Vahen KUD Jevnica, ki so že drugič uprizorili žive jaslice pred rudnikom SItarjevec. Božična zgodba je zaživela skozi igro in petje ter poslušalce ponesla  v čas pred več kot dvatisoč leti.  Hvala za pomoč KSP Litija, Smrčkovemu brlogu in domačiji Šteful.  Zaradi dobrega odziva so Božično zgodbo ponovili tudi 2. januarja 2022.

Čarobna Litija 2021 ostaja zapisana v lepem spominu. Čeprav v okrnjeni izvedbi v primerjavi z letom 2019, smo se naučili veliko novega, saj nas nenehno prilagajanje novim situacijam vedno postavlja pred nove izzive. Ampak, ker smo ZKMŠ-jevci polni idej in odličnega sodelovanja z društvi in drugimi organizacijami, vedno najdemo pot do rešitev, saj sledimo našemu poslanstvu, da delamo za dušo in dobro počutje naših obiskovalcev.  Včasih je to umetnost, včasih pogled v zgodovino, pa nepozabni projekti z mladimi ter odkrivanje športnega duha in še marsikaj! Le kaj lepega nam bo prineslo leto 2022? Pustimo se pozitivno presenetiti! Zato vas na naše dogodke vabimo tudi v novem letu!

Dogodke Čarobne Litija je omogočila Občina Litija.