Tačkov teden poln veselja in dobrih zgodb

6.- 10. junij 2022

Nepozaben Tačkov teden smo preživeli v družbi številnih otrok in odraslih, ki so se udeležili dogodkov, ki smo jih pripravili letos. Veliko se je dogajalo in Taček je prinesel med najmlajše veliko, veliko veselja!

Festival se je pričel s ponedeljkovimi pravljičnimi uricami in ogledom Radovednega Tačka v Knjižnici Litija. Obiskale so nas tri skupine učencev s spremljevalci, ki so si ogledali tudi razstavo natečajnih del in se razveselili obiska Tačka.

V Glasbeni šoli Litija je odlična predstava s predstavitvijo instrumentov in plesa najmlajše popeljala v glasbeni svet in seveda tudi obisk Tačka ni manjkal.

V sredo so otroci iz Vrtca Medvedek skupaj s Tačkom obiskali Mestni muzej Litija in si pogledali dve epizodi Radovednega Tačka.

Tačkov sprehod po Nacetovi Litiji je želel osebnost Naceta Simončiča in njegovega ustvarjanja približati čim več ljudem. S panoji, nameščenimi od Nacetovega spomenika do lekarne, smo opisali življenje in delo Naceta Simončiča. Vsebina obiskovalce nagovarja preko teksta, fotografij, posnetkov lutk in avdio posnetkov, ki jih obiskovalec posluša preko svojega telefona. Panoji bodo na ogled do konca junija.

Projekt je plod vsebinskega in tehničnega sodelovanje ZKMŠ Litija in Knjižnice Litija, panoje je oblikoval študent oblikovanja Filip Jereb. Sprehod, ki sta ga vodili Tina Šuštaršič in Andreja Štuhec, so polepšali glasbeni nastopi učencev iz GŠ Litija-Šmartno; bobnali so Marko Cvikl, Jurij Bregar, Marcel Pirmansek, s tubama pa sta nastopila Annej Muhič in Luka Korošec – pomagala sta tudi mentorja prof. Nebojša Dačković in Uroš Hribar.

Četrtkovo in petkovo dopoldne sta bila v znamenju gledališča. V torek so nas obiskali otroci iz vrtcev in si ogledali odlično predstavo Lutkovnega gledališča Velenje Hop z volkom v pravljico, spoznali pa so tudi delo psa pomočnika in sicer je delo predstavil g. David Pogačnik. V petek so Kulturni center napolnili šolarji prve triade in bili navdušeni nad predstavo V knjigi skriti zaklad, Zavoda Enostavno prijatelji. V parku pa so spoznali g. Nina Batagelja, invalida, ki je odgovarjal na vsa radovedna vprašanja otrok. Z njim je bil tudi njegov pomočnik,  kuža Ben in veliko zanimivega smo se vsi naučili.  Hvala za navezo Mateji Šteferl, litijski uspešni kinologinji. Delo s svojo psičko Ajšo (tudi Tačko pomagačko) je predstavila tudi domačinka Mateja Premk.

Petkovi popoldnevi so rezervirani za zaključni dogodek. Mlada litijska glasbena skupina F.R.E.Š so  se posebej za to priložnost naučili otroške in znane pop pesmi in so navdušili. Pestro je bilo dogajanje na stojnicah… Knjižnica z delavnicami, s Tačkami pomagačkami, z branjem pod kostanji, z nami je bila pasja frizerka Tina (Ruthtina Litija), Veterinarka Eva (Veterina Gaber), Društvo Tačke in Repki iz Hotiča, Okrepčevalnica Kuhla s Tačkovimi palačinkami in sladoledom, polne pridnih ustvarjalcev so bile delavnice Mladinskega centra Litija. Pestro je bilo ob Tačkovem kolesu sreče in v parku ni manjkalo kosmatih štirinožnih prijateljev.

 

Podeljene so bile nagrade vsem najboljšim na Tačkovem likovnem natečaju z letošnjo temo Pasji pomočnik.  Prispelo je 245 likovnih del – in eno literarno. Komisija v sestavi Danijela Kunc, Joža Ocepek in Sonja Perme je izbrala 10 najlepših del (in tudi literarno). Bila so razstavljena na zaključni petkovi prireditvi. Vsa prispela dela so na ogled v galeriji Knjižnice Litija do konca počitnic.

Poln park zadovoljnih obiskovalcev, malih in velikih je nagradilo še sončno vreme. Program je povezovala simpatična in zgovorna Valerija Rot z Zavoda Enostavno prijatelji in Taček. Ja, naš Taček pa s svojim prihodom vedno prejme nešteto objemov in srečnih pogledov, zato so imeli fotografi res veliko dela.

Hvala vsem sodelujočim. Več na spletni strani kclitija.si  Hvala vsem vzgojiteljicam, učiteljicam in staršem, za zaupanje.  Spremljajte Tačkov facebook in Instagram profil, kjer so objavljene fotografije iz vseh letošnjih dogodkov! Nasnidenje naslednje leto!

ZKMŠ Litija in  Knjižnica Litija