O uspešni Čarobni Litiji 2022

december 2022

V soboto, 3.12. smo z ognjeno predstavo Društva Priden možic in Miklavževim sejmom otvorili Čarobno Litijo 2023. Adventni venček je že krasil Valvazorjevo ulico in na njem se je prižgala že druga svečka. Sejem je bil kljub dežju odlično obiskan in ognjena predstava Sodrga je navdušila občinstvo, saj smo si v Litiji prvič ogledali tovrsten nastop. Po predstavi se je lepo število obiskovalcev odpravilo na tradicionalni pohod z baklami do Rudnika Sitarjevec. Po mestu je najmlajše navduševala Pravljična pot, ki smo jo tokrat nadgradili s kolesi, s pomočjo kolesarjev pa so ob njih zagorele lučke na snežaku in  vlakcu. Pravljična pot je imela odličen odziv in zagotovo je najmlajše popeljala v praznični domišljijski svet. V decembru se je zvrstilo kar nekaj delavnic peke božičnega kruha – poprtnika. Ob koncu smo pripravili občudovanja vredno razstavo poprtnika v Mestnem muzeju Litija, nekaj poprtnikov pa smo razstavili tudi v izložbi TIC Litija.  Božični sejem je 23. decembra obiskalo veliko število obiskovalcev. Ponudba na stojnicah je bila bogata in praznična. Na velikem odru so se predstavili mladi glasbeniki Glasbene šole Litija Šmartno, otroci so si ogledali predstavo Dedkov orkester v izvedbi gledališča Enostavno prijatelji, seveda pa so vsi nestrpno pričakovali obisk dedka Mraza, ki je navdušil predvsem najmlajše. Ob koncu večera je nastopila odlična domača glasbena skupina Gospel group s koncertom črnskih duhovnih pesmi in poželi so velik aplavz. Na sobotni Božični tržnici so obiskovalce z glasbo presenetili odlični harmonikarji Glasbene šole Bučar ter pritrkovalci iz Šmartnega pri Litiji – skupina Šmartin. V ponedeljek, 26. decembra  so se številni obiskovalci podali do rudnika Sitarjevec, kjer se je veliko dogajalo. Ogledali so si lahko gledališko predstavo Božična zgodba, izvedbo živih jaslic, ki so jo pripravili člani gledališke skupine KUD Jevnica, skupaj z Mešanim pevskim zborom iz Jevnice. Obiskovalci so si lahko ves teden v Rudniku Sitarjevec brezplačno ogledovali Mineralne jaslice, ki so jih oblikovali člani domačega likovnega društva Lila in pohval ni manjkalo. V sredo, 28.12.,  so se v rudniku kar z dvema nastopooma  predstavile pevke Ženske vokalne skupine Lipa Litija,  v četrtek, 29.12. pa je premierno s projektom N.P.C. navdušil multiinstrumentalist, skladatelj in aranžer Luka Vizlar. Vsi so z glasbo napolnili rove rudnika Sitarjevec in obiskovalci so lahko uživali v nepozabnih zvokih. V četrtek, 29. decembra so se zabave željni razveselili nastopa skupine Mambo Kings, še prej pa je obiskovalce na prizorišču pred Občino Litija navduševal odlični slovenski raper Nipke. Na silvestrski večer je množica plesala ob zvokih Lesarjev in Zvite feltne vse do zgodnjih jutranjih ur.

To je le kratek opis vsega dogajanja, saj je bilo odzivov, občutkov, sreče v očeh in zadovoljstva res veliko. Vsak je lahko našel delček prazničnega vzdušja in se poveselil ali pa napolnil dušo. Dogodki ne bi bili tako uspešni brez številnih obiskovalcev, nastopajočih in vseh, ki ste dodali svoj delček k Čarobni Litiji 2022. Organizatorji dogodka: Občina Litja, ZKMŠ Litija in Razvojni center Srca Slovenije se zahvaljujemo vsem sodelujočim v tem res obširnem projektu.

Hvala vsem, ki ste sooblikovali program: Društvo Priden Možic Kamnik, Leseni rogisti, Glasbena šola Litija – Šmartno, Vrtec Litija, OŠ Gradec, Rožica, Petra Planinšek, gledališče Enostavno prijatelji, skupina Gospel group,  Glasbena šola Bučar, Pritrkovalska skupina Šmartin, Društvo Lila, KUD Jevnica (gledališka skupina in MePZ), Ženska vokalna skupina Lipa, Luka Vizlar, Nipke, Mambo kings, skupina Lesarji, Zvita feltna, Gal Mavretič, Urh Props ter vsi ponudniki na stojnicah.

Hvala za tehnično sodelovanje, pomoč pri izvedbi: KSP Litija, Kuhla, Mestna skupnost Litija, PGD Litija, Rival – VTS, Župnija Litija, Simon Rozina, s.p., Polde Dobravec, Janez Zagorc, Smrčkov Brlog, Janez Borišek, Kmetijsko svetovalna služba Litija, NMP ZD Litija,  Centromerkur Litija.