O Čarobni Litiji 2023

Tretjega decembra smo otvorili praznični veseli december s prižigom prve svečke na adventnem venčku pri cerkvi Sv. Nikolaja ter nastopom otroškega Nikolajevega zbora. Na Valvazorjevem trgu je potekal Miklavžev sejem, z ognjeno predstavo – Ples z ognjem – v izvedbi skupine Fireart, zaigrali so tudi Leseni rogisti. Sledil je slavnostni prižig lučk v mestu in nato še pohod z baklami do rudnika Sitarjevec.

Od lekarne do muzeja je bila od sredine decembra 2023 do sredine januarja 2024 postavljena Pravljična pot za otroke (z lesenimi liki, s kolesi z lučkami, vlak z lučkami, škrati, Božičkova soba…).

V muzeju je bila izvedena delavnica izdelave poprtnikov ter odprtje razstave poprtnikov, ki so jih pripravile gospodinje iz občine Litija in Šmartno pri Litiji. Razstava je bila odprta do 6.1.2024.

V petek, 22.12. je na Valvazorjevem trgu potekal Božični sejem z bogato ponudbo na stojnicah in otroškim prazničnim kotičkom. Otroke je na odru razveselila pevka Romana Kranjčan, obiskal pa jih je tudi dedek Mraz. Večer sta s koncertom zaključila legendarni Oto Pestner in pianist Toni Povše. Sejem se je nadaljeval v soboto dopoldan (23.12.), ko so glasbeni program izvedli harmonikarji GŠ Bučar in pritrkovalska skupina Šmartin.

Peščene animirane jaslice so navdušile številne obiskovalce, ki so si dogodek 26.12. ogledali na ploščadi pred rudnikom Sitarjevec. Irena Režek je v živo v pesek risala podobe Božične zgodbe, ki jo je napisala in brala Maja Morela. Risbe so bile v živo projecirane na veliko platno ob branju zgodbe. Božične pesmi so prepevale pevke Ženske vokalne skupine Lipa Litija, instrumentalno glasbo pa sta prispevala Gašper Šinkovec in Anže Grm. Oba sta bila v imenu Kulturnega centra Litija tudi producenta dogodka.

12. sta bila v rudniku Sitarjevec izvedena dva nastopa dua Pipalkar (Anže Kristan in Luka Vizlar), 29.12. pa dva nastopa MoPZ Polšnik z božičnimi pesmimi.

V petek, 29.12. je na parkirišču pred Občino Litija potekal veliki prednovoletni koncert. Kot predskupini sta nastopili domači skupini F.R.E.Š in S.P.I.D., ki sta ogreli občinstvo. Vrhunec dogajanja pa je bil koncert skupine Siddharta, ki je v Litijo pripeljal obiskovalce iz vse Slovenije in navdušenja ni manjkalo.

Vsi dogodki Čarobne Litije 2023 so bili odlično obiskani, organizacijska ekipa Kulturnega centra Litija in deležniki na posameznih dogodkih še vedno prejemajo pozitivne odzive in pohvale za izbor programov, organizacijo in  izvedbo. Silvestrovanje z Lesarji in skupino Nepozabni smo zaradi slabe vremenske napovedi v dogovoru z Občino Litija odpovedali.